Nyeste sider på Ludvigs Hjørne: sammenligning af online backup og af antivirusprogrammer.

Ludvigs Hjørne

Værd at vide om Black Friday i Danmark

I Danmark elsker vi udsalg – Bilka har dem hele tiden! Så det er ikke underligt, at fænomenet Black Friday de sidste år er steget i popularitet.

Black Friday er en dag, hvor priserne skrues helt i bund, og der kan shoppes amok. Sådan er det i hver fald på papiret. Der er nemlig blandede meninger om, hvorvidt Black Friday i Danmark overhovedet er noget værd, eller om det er et billigt reklamestunt.

Læs med her for at få opklaret nogle hyppige spørgsmål og tanker om Black Friday, så du kan blive klar til det næste store udsalg.

Hvor kommer Black Friday fra?

Black Friday kommer fra USA, hvor det hvert år er fredagen efter den nationale højtid Thanksgiving. Der er lidt forskellige forklaringer på, hvorfor Black Friday er opstået, men i dag er det en kæmpe begivenhed, hvor dem, der ikke er så godt stillet, får bedre vilkår for at købe julegaver.

Der er mange grumme historier om Black Friday, der er gået amok, og om folk, der har været for vilde og er kommet til skade. Nogle mener, Black Friday er det grimme i kapitalisme samlet i ét – men dagen danner faktisk også gode vilkår for dem, der ellers ikke ville have råd til så meget.

Selvom Black Friday nogle steder har taget overhånd, så er det stadig et relativt nyt fænomen i Danmark. Men kan det bruges til noget?

Er Black Friday noget værd i Danmark?

Vi har høj skat i Danmark, også på varer. Moms er ca. 25%, og derfor er der mange, der ser skævt til ”slagtilbud” på mindre. En bluse på udsalg til 10% sparer man stadig ikke momsen ved, men det er ofte sådanne tilbud, du kan finde ved Black Friday i Danmark.

Der er ingen tvivl om, at Black Friday er et udsalg for udslagets skyld. Der er ikke de samme fænomenale prisnedslag som i USA, men i Danmark er dagen derimod blevet tilpasset til noget, vi er mere bekendte med.

Så selvom tilbuddene måske ikke får én til at gå bagover, danner udsalget i dag ramme for forskellige begivenheder. Open by night og musik følger ofte med Black Friday, og udsalget er blevet flettet ind i hygge og de danske kvaliteter.

Gode råd til Black Friday

Når du skal handle til Black Friday, så kan du med fordel komme i butikkerne tidligere. I USA åbner dørene ofte ved midnat, men her i Danmark bliver de normale åbningstider ofte bare forlænget hen på aftenen.

Det er ved aftenstid, at de store mængder kommer. Så hvis du har mulighed for det, så tag ned og shop det, du har brug for, inden klokken bliver 17. Det kan være svært at shoppe, når der er for mange mennesker, og det kan blive en ubehagelig oplevelse, hvis du ikke passer på.

Gør en dag ud af det og tag tidligt ad sted, så du kan få købt alt det gode, inden masserne dukker op og gør det svært! Eller vent til Cyber Monday.