Nyeste sider på Ludvigs Hjørne: sammenligning af online backup og af antivirusprogrammer.

Ludvigs Hjørne

Kan du få tilskud til dit bredbånd?

Jo mere vi er på nettet og jo flere devices vi bruger, som alle sammen skal på nettet, desto hurtigere forbindelse har vi brug for. Tidligere var der kun en enkelt computer i hver husstand og vi kunne nøjes med et enkelt modem, selvom det ikke gik så hurtigt. Men vi var vant til at det var sådan det var og vi tilpassede os. Nu har vi bare vænnet os til at det er vores behov internethastigheden skal tilpasse sig til. Derfor er der flere og flere der vælger udbyder ud fra deres behov og måske flytter efter hvor det er muligt at få fiberbredbånd. Da mange efterhånden arbejder hjemmefra er det netop vigtigt med en god forbindelse uanset hvor i landet man befinder sig. Der er stadig rigtig mange steder i Danmark det ikke er muligt at få fiberbredbånd endnu. Men der bliver lagt flere og flere kabler og det er meningen at Danmark i 2020 skal være dækket af hurtigt bredbånd, så alle, eller langt de fleste har en funktionel og hurtig internetforbindelse. Det er Energistyrelsen, der har oprettet den såkaldte Bredbåndspulje, hvor du som forbruger eller virksomhed i Udkantsdanmark kan søge om et tilskud til hurtigere bredbånd. På deres hjemmeside kan du se et kort over de områder, som kan søge tilskud. Det er nemlig kun brugere med meget lav internethastighed der kan søge.

Hvis du har brug for hurtigere bredbånd, men ikke behøver at søge tilskud, fordi du bor i et område, hvor der er nok af muligheder at vælge imellem, så kan du finde en oversigt over tilbud på bredbånd her. Inden du vælger en udbyder er det vigtigt at undersøge dit behov. Måske har du slet ikke så stort et behov, som du tror du har. Hvis du kun har en computer i husstanden, så har du måske ikke brug for mere hastighed end 10 Mbit. Har du mere end 5 devices der skal på nettet samtidig, så skal du nok have en forbindelse der er over 50 Mbit. Hvis I for eksempel er 4 mennesker i husstanden og I hver har en iPad og derudover har et SmartTV, en bærbar computer og en stationær computer, så er der behov for en god forbindelse. Især hvis I gerne vil være online samtidig.

Det kommer selvfølgelig også an på jeres forbrug på nettet. Ser I mange film, streamer meget YouTube eller downloader mange store filer, så er det godt at have en hurtig forbindelse, så forbindelsen er rimelig fejlfri og flydende. Det samme gælder også hvis du arbejder med hjemmesider og har brug for at kunne uploade videoer eller billeder. Så kan du ikke nøjes med en lille uploadhastighed. Det tager alt for lang tid, som kunne bruges mere fornuftigt.

Det er ikke altid man skal gå efter den billigste løsning. Hvis man er godt tilfreds med et bestemt selskab, så kan det være en fordel at holde sig til det selskab. Der vil nemlig altid være krig om kunderne, så hvis et andet selskab dumper priserne kan man kontakte sit eget selskab og foreslå at man får en tilsvarende pris, hvis man skal fortsætte abonnementet. Det er ofte en løsning, som virker efter hensigten, da udbyderne hellere vil sænke prisen for at beholde sine kunder, end de vil skaffe nogle nye kunder. Du kan også bruge som argument, når du bliver ringet op af en ivrig sælger fra et teleselskab at du har en særaftale med din udbyder og det derfor ikke giver mening at skifte. Med mindre du selvfølgelig gerne vil skifte fordi du er blevet træt af dem eller deres kundeservice.

Det er interessant at se nye udbydere skyde op, for efterfølgende at blive solgt til de større. Det er også en af grundene til at det kan være en fordel at blive hos den samme udbyder i stedet for at skifte. Men ofte kan der også være fordele i at skifte. Du bliver godt nok bundet i de obligatoriske 6 måneder, men måske får du et særtilbud i de 6 måneder, som du ikke kan sige nej til. Hvis dine valgmuligheder står mellem om du skal have 50 eller 100 Mbit til cirka samme pris, og dit behov ikke er så stort lige nu, så vælg de 100 Mbit. Det kunne jo være at dit behov steg med tiden, ligesom alt andet stiger. Den udvikling IT og internet har været igennem viser i hvert fald kun at det går en vej og det er opad. Eksponentielt opad.

Husk at se dig for når du vælger din bredbåndsløsning og husk også at se om du kan få et tilskud fra bredbåndspuljen.