Nyeste sider på Ludvigs Hjørne: sammenligning af online backup og af antivirusprogrammer.

Ludvigs Hjørne

Malware - uønsket software

Malware, som stammer fra ordene ”malicious software”, er software som er skadelig for din computer eller gør uønskede ting. Malware er de seneste år eksploderet i takt med det er blevet nemmere for folk at dele filer og alt bliver digitaliseret.

Hvad er malware?
Malware er overbetegnelsen for en masse forskellige ondsindede programmer. I denne tekst nævner vi forskellige former for malware og hvad de gør.

Former for malware

Virus: Den klassiske virus, mange kan huske dengang i slutningen af 90’erne eller starten af 00’erne, hvor virus var den primære malware. Viruser inficere andre programmer og skal aktiveres for at kunne spredes. Vira har ofte ikke andre funktioner end at ødelægge den pågældende computer eller slette visse filer.

Orm: En orm er egentlig en virus, men som kan sprede sig fra computer til computer automatisk. Ormen indeholder en skadelig last, som ligesom en virus foretager ondsindet handlinger på computeren samtidig med de benytter netværket til at sprede ormen videre til andre.

Spyware: Spyware bruges oftest til at undersøge dine internetvaner og hvilke internetside du besøger, for at lave målrettede reklamer til dig. Hvis du eksempelvis tager glucosamin mod slidgigt, så viser den andre mærker af glucosamin til bedre priser for at få dig til at skifte. Alle oplysningerne bliver sendt tilbage til skaberen af spywaren igennem internettet.

Ransomware: Ransomware er en nyere begreb, de første sager var i 2005, men har specielt de seneste år virkelig steget i popularitet over malware. Ransomware består af ordene ransom og software, og pointen ved softwaren er at den tager din computer som gidsel i form af softwaren krypterer alt indholdet. For at få adgang til noget af indholdet skal man indtaste en nøgle, som skaberen af softwaren har adgang til. Det vil sige du ikke adgang til billederne af børnene i deres Katvig børnetøj, dine arbejdsdokumenter, e-mails og billederne fra dine forældres guldbryllup – du forstår situationen.
 
Skaberen af softwaren kræver derfor penge af ofret for at få nøglen udleveret. Oftest mødes en betaling bare af endnu et krav om penge, det er kun i en promilledel af sagerne at nøglen ren faktisk bliver udleveret.

De mest avancerede former for ransomware kan udover kryptere din pc også kryptere dine backups, hvis de er forbundet til computeren eller netværket.

Trojansk hest/RAT: Trojansk hest er oftest forbundet med en RAT. En rat er ”remote access tools” software, som giver skaberen adgang til den inficerede computer. Disse typer malware er ofte spredt igennem fildeling i form af torrents eller social engineering. Ofte er pointen i disse angreb at få flere computere ind i angriberens botnet, eller for at afpresse ofret for penge imod ikke at sende personlige billeder eller information ud til bekendte.

Udover at angriberen har adgang til din computer, så kan personen oftest også se dig igennem computerens kamera, styrer computeren, åbne og lukke programmer og derudover er en keylogger ofte også med i en RAT.

En Keylogger er et lille program, som gemmer alt den information som bliver skrevet på tastaturet – denne information bliver så sendt til udvikleren, som derved har alle dine adgangskoder og brugernavne.

Derfor er denne form for malware så ubehagelig, skaberen har nemlig fuld adgang til hele dit liv i form af dine billeder, betalingsoplysninger, sociale medier, chat beskeder og e-mails. Bagmanden kan derfor se alt, lige fra dine Paypal oplysninger til hvor meget du har fået i arv til dine personlige e-mails til dine forældre.

Undgå malware – hvad kan jeg selv gøre?

Det er ekstrem svært at undgå malware, da der er så mange spredningsmetoder. Dem som udvikler malware sælger derudover deres spredningsmetoder til andre på nettet. De mest populære er dog igennem torrents og social engineering på nettet.

Det bedste du kan gøre er at finde kompetente anti-malware og antivirusprogrammer, som kan beskytte dig i real-time og samtidig scanne computeren.

Ting du selv kan gøre er:
- Ikke download torrents
- Ikke tryk på links i e-mails fra folk du ikke kender
- Ikke åbne mails fra folk du ikke kender
- Hvis du modtager mails i et andet sprog fra en du kender, så slet den og notificer din bekendte om de sandsynligvis er inficeret
- Download kun fra acceptable hjemmesider (Skal du eksempelvis have et program fra Adobe, så hent det kun fra Adobe.)