Nyeste sider på Ludvigs Hjørne: sammenligning af online backup og af antivirusprogrammer.

Ludvigs Hjørne

Computersikkerhed er vigtigt

De fleste mennesker ejer i dag en computer. Computere er smarte, da de kan hjælpe dig med mange ting både privat og på din arbejdsplads. De er for eksempel gode at skrive på, at regne på eller at kommunikere med andre gennem.

Computere er smarte, og de er efterhånden blevet så smarte, at de faktisk kan være svære at undvære, og hvis man mister det, der ligger på ens computer, kan det skabe gevaldige kvaler – både for dig selv, din familie og måske også for din arbejdsplads.

Det er derfor altid en god ide at lave kopier af alt det, du har på din computer. Nu om dage kan det ofte klares online, men hvis det ikke er for dig, bør du få fat i en ekstern harddisk og jævnligt tage kopier – bare så du er på den sikre side.

Det er som minimum helt vildt irriterende at miste alle sine data: for eksempel uerstattelige billeder af dine børn fra de var små eller vigtige arbejdsdokumenter, hvor din chef kommer efter dig, hvis du mister dem. Ikke sjove scenarier.

Du kan miste dine data, hvis din computer for eksempel går i stykker, og den pludselig ikke kan tændes igen eller, at den af mystiske årsager har slettet alt indhold.

Nogle gange kan computere repareres, men en sikkerhedskopi er den eneste sikre løsning mod tab af data. Jo flere kopier du laver, jo sikrere er du.

Der kan også ske det, at der kommer en form for virus på din computer, der gør, at du ikke kan komme til dine data eller, at de bliver slettet fra din computer. At få virus på computeren kan være slemt og bør for en hver pris undgås, da en virus på computeren kan medføre en masse bøvl, som du gerne vil være fri for.

 

Undgå virus på computeren

Det er heldigvis muligt at øge sikkerheden på sin computer, så man mindsker risikoen for at få virus og dermed mindsker risikoen for mange problemer og irritation.

I første omgang skal du lade være med at trykke på mærkelige og suspekte links.

Det er for eksempel ikke ualmindeligt, at man modtager underlige mails; dem skal man aldrig forsøge at åbne. Slet dem derimod med det samme eller kontakt eventuelt afsender, hvis det er en, du kender.

Noget andet, der er en rigtig god ide at gøre, er at installere et antivirusprogram på sin computer. Som navnet siger, kan det holde virus væk fra din computer. Det er måske ikke 100 % sikkert, men det øger din sikkerhed betydeligt.

Du vil altid være i risiko for at få virus på din computer, hvis du bruger den til at gå på nettet med, og det gør de fleste jo. En computer, der ikke kan gå på nettet, er for de fleste ikke meget værd.

Det er en god ide med antivirusprogrammer, så du trykt kan gå på nettet med din computer uden at bruge for meget tid på at bekymre dig.

Det er en god ide både til din hjemmecomputer og til din arbejdscomputer.

 

Sikkerhed koster penge

Eksterne harddiske og antivirusprogrammer kan koste penge. Hvis du ikke lige nu har råd til en ekstern harddisk og/eller et antivirusprogram kan du overveje at tage et quicklån hvis du ikke har rådighed i dit nuværende budget.

Der findes dog gratis antivirusprogrammer, og hvis du benytter dig af onlinetjenester til at gemme dine data, er det ikke et problem.

Sikkerheden på din computer skal i hvert fald prioriteres, og det er bestemt ikke en af de ting, som du bare kan gøre noget ved en anden dag. Det bør ikke udsættes, for computerproblemer kommer uventet, og de kan lige så godt ramme i dag som i morgen.