Nyeste sider på Ludvigs Hjørne: sammenligning af online backup og af antivirusprogrammer.

Ludvigs Hjørne

Hvilken fortrydelsesret har du, når du handler på nettet?

Der er måske ikke så mange, der har tænkt over det endnu, men du er faktisk sikret rigtig godt, når du handler på nettet. Også set i forhold til at handle i en fysisk butik.

Køb over internettet er nemlig det, man kalder fjernsalg. Ved fjernsalg har du, i modsætning til et almindeligt køb i en fysisk butik, ret til at fortryde købet i op til 14 dage efter, du har modtaget varen. Og læg mærke til det – efter du har modtaget varen, ikke 14 dage fra den dag, du købte den.

Dine 14 dages fortrydelsesret gælder, når du handler i danske netbutikker eller netbutikker i et andet EU-land. Du kan ikke automatisk gå ud fra, at du har ret til at fortryde på samme måde, hvis du handler udenfor EU.

 

Butikken skal oplyse dig om dine rettigheder

Web-shoppen, du handler med, skal tydeligt gøre dig opmærksom på, om du har 14 dages fortrydelsesret, inden aftalen indgås. Butikken skal også fortælle dig, hvordan du gør brug af din fortrydelsesret. Og det er ikke nok, at det kun er beskrevet i de generelle salgsbetingelser.

Du skal også oplyses om fortrydelsesretten i ordrebekræftelsen eller på en følgeseddel, der er vedlagt varen, hvis du ikke allerede har fået disse oplysninger på et såkaldt varigt medium. Det kunne være i et brev eller på en mail. Du skal også modtage en standardblanket, som du kan bruge, hvis du ønsker at benytte dig af fortrydelsesretten.

Hvis web-shoppen ikke har gjort dig opmærksom på fortrydelsesretten, så har du ret til at fortryde købet i op til 1 år og 14 dage efter, du har modtaget varen. Gør virksomheden inden for det første år dig opmærksom på, at du har fortrydelsesret, kan du fortryde i op til 14 dage efter, du har modtaget beskeden.

 

Det er ikke alle køb fra danske virksomheder, du kan fortryde

Fortrydelsesretten gælder ikke for alle køb på nettet. For eksempel har du normalt ikke fortrydelsesret ved køb af flybilletter, pakkerejser, billetter til kulturarrangementer og ved levering af levnedsmidler og andre varer til husholdningen.

Du kan heller ikke bruge fortrydelsesretten, hvis du har købt en vare, der er fremstillet specielt til dig, som for eksempel en vielsesring.

Det samme gælder hvis du køber en service, som f.eks algebehandling, på nettet. Du kan selvfølgelig ikke fortryde, og få pengene tilbage, når servicen allerede er udført. Ligesom det altid har været, når du har handlet i en fysisk butik, kan du ikke længere fortryde købet, hvis du bryder forseglingen på cd'er, dvd'er og software.

Fortryder du et køb, skal varen fremstå som ny ved tilbageleveringen, så net-butikken kan sælge varen videre til en anden kunde. Du må gerne pakke varen ud og prøve/undersøge den og vurdere den, ligesom du typisk ville have mulighed for at prøve et eksemplar af varen i en fysisk forretning.

Tøj må du for eksempel gerne prøve, men du må ikke tage det på til en fest, hvor det kan blive slidt. Du må pakke printeren ud og undersøge den, men du må ikke printe på den.

Er varen blevet skadet eller bærer den præg af at have været brugt, mister du ikke din fortrydelsesret af den grund, men du må forvente at skulle betale for den værdiforringelse af varen, som skyldes brug udover at have undersøgt og prøvet varen.

Har varen mistet hele sin værdi, er du ikke berettiget til at få dine penge tilbage. Derfor skal du overveje, om du vil benytte din fortrydelsesret i sådan en situation. Det er i første omgang sælgeren, der vurderer varens eventuelle værdiforringelse. Du kan klage til Forbrugerklagenævnet, hvis du er uenig i vurderingen.

Du skal desuden kun betale for værdiforringelsen, hvis du som nævnt klart og tydeligt er blevet gjort opmærksom på fortrydelsesretten og betingelserne for fortrydelse på et såkaldt varigt medium.

 

Undgå at fortryde

Hvis du vil undgå at ende i en situation, hvor du skal bruge din fortrydelsesret, efter at have købt en vare på nettet, skal du sørge for at lave en god og grundig research, inden du køber.

Det er selvfølgelig ikke så besværligt at sende et par sko tilbage, som du har fortrudt, at du købte.

Men lad os nu antage, at det for eksempel er en ny seng, du er i markedet efter, så er det vigtigt, at  du har gjort et seriøst forarbejde, så du ikke skal sende en stor seng tilbage. Det kan koste både bøvl og penge.

Du kan for eksempel undersøge senge på nettet. Et rigtig godt værktøj i den forbindelse er en hjemmeside som www.senge-testeren.dk. Her kan du læse grundige tests og sammenligninger af senge og tilbehør, så du bedre kan træffe det rigtige valg, når du køber din nye seng.