Nyeste sider på Ludvigs Hjørne: sammenligning af online backup og af antivirusprogrammer.

Ludvigs Hjørne

Sådan får I en gnidningsfri kør-selv-vinterferie i Europa

Bilen er pakket til bristepunktet, tagboksen monteret og ungerne bestukket med en iPad på bagsædet. Foran jer venter en lang, lang køretur som for mange kan virke uoverskuelig. Læs med her og få et par gode råd til, hvordan I når nemt og gnidningsfrit frem til jeres feriedestination. Så er I sikre på, at ferien ikke er røget i vasken, allerede inden I kommer frem.

 

Hav styr på mærkaterne

Inden I triller ud på de europæiske motorveje, skal I være med på, at de forskellige lande har forskellige vejafgifter. I Danmark har vi kun vejafgift ét sted, og det er på Storebæltsbroen. Men ned gennem de europæiske lande har man forskellige metoder til at inddrive afgifter fra billisterne. I Frankrig kører man ind og ud af vejanlæg, hvor man løbende betaler for det stykke vej, man netop har tilbagelagt. Mens man i Schweiz skal have et mærkat i forruden, som indikerer, at man har betalt for at køre på vejene. Sådanne mærker kan købes hos for eksempel FDM og koster omkring 400. Er I kommet afsted uden, kan klistermærkerne købes hos grænseovergangene, hvor der står grænseofficerer og vinker alle biler uden mærker ind til siden, hvor man så pænt vil blive bedt om at købe et mærkat.

Giv bilen et tjek

Inden I tilbagelægger hundredevis af kilometer i jeres vej mod feriedestinationen, er det altså en god ide at give bilen et tjek. Især når I skal ud at køre i kolde klimaer. Her er det vigtigt, at bremser er i tip-top stand, og motoren kan trække bilen på de lange stigninger, som er ned gennem Tyskland, men også hos vores venner i Norden, Sverige og Norge. Trænger bremserne til at blive skiftet, kan de købes online på koebbremser.dk.

 Som minimum bør bilens olie tjekkes og skiftes, hvis det er nødvendigt. En træg og tyk olie gør det nemlig svært for motoren at starte i kolde temperaturer. En tynd og smidig olie vil derimod gøre det meget nemmere for bilen at komme op i tempo. Derudover skal I sikre jer, at bilens sprinkler- og kølervæske kan tåle minusgrader. Vælg allerhelst dem, der kan tåle grader ned til minus 25. Så er I på den sikre side.

Kend færdselslovgivning

Når I begiver jer ud på de europæiske motorveje, er det en god ide at have styr færdselsreglerne i de enkelte lande i krydser. I Tyskland skal man for eksempel holde til højre. Fastlæg derfor en rute hjemmefra, og dan jer et overblik over, hvilke lande I begiver jer igennem og deres særegne færdselslovgivning. Der er nemlig ikke noget værre end at komme hjem med en ekstra souvenir i form af en fart- eller parkeringsbøde.

Husk pauserne og underholdningen

Nøglen til en gnidningsfri kør-selv-ferie er pauser og underholdning. En tommelfingerregel siger, at man cirka kan køre i tre timer, inden man har behov for en længere pause. Derudover er det en god idé at have styr på underholdningen hjemmefra. Download nogle fede film til tabletten, telefonen eller computeren, så har I med garanti mange timers fred og ro på bagsædet.