Nyeste sider på Ludvigs Hjørne: sammenligning af online backup og af antivirusprogrammer.

Ludvigs Hjørne

Den Store Projektor Guide

At købe en projektor til hjemmet, kan virke som en uoverskuelig opgave….. Især når man får kastet en masse tal og funktioner i hovedet, som man ikke forstår noget af…..

Derfor har jeg lavet denne guide….  Jeg arbejder nemlig i et firma som hedder Medieland.dk, og jeg fik for nyligt til opgave, at finde en mini projektor til firmaet. Der gik ikke lang tid, før jeg sad med tal og begreber, som jeg aldrig har mødt før, trods 21 års interesse for IT.

Men nu har jeg sat mig ind i det, og derfor har jeg besluttet at lave denne guide, så du også kan få glæde af det. Jeg vil prøve, at forklare tingene så simpelt og overskueligt som muligt.

 

Skærmformat

Når vil taler om 4:3 og 16:9 formater, taler vi om skærmformat, som er billedets rektangel. Det tv du har hjemme i dagligstuen, har en skærmformat på 4:3. Det betyder, at billedet er 4 gange bredt, for hver gang det er 3 gange højt. HD tvformat er 16:9 og er dermed meget bredere horisontalt end det almindelige tv i stuen.  Sammenligner man dem, så er billedet på tv´et i stuen, nærmest helt firkantet.

Der findes mange forskellige formater, ud over de 2 som jeg netop nævnte. Dine film kan komme i mange forskellige formater, alt efter om det er DVD, Blueray, tv osv. Jeg kan sige en ting med sikkerhed, og det er, at din kommende projekter ikke kan tilpasse sig dem alle.

Film før 1953 var alle sammen i 4:3 format, men nu om dage er de i 16:9. Det er også derfor, at du oftest kan se en mørk ramme i toppen og bunden af dit skærmbilledet, når du ser film. 16:9 er det mest almindelige format, og det format som du skal gå efter.

 

Lys

Lys spiller en stor rolle, når det kommer til valg af projektor. Når man taler om hvor flot et billedet er, så afhænger 80%, af mængden af lys som kommer ud af din projektor og hvor godt genskær din væg med videobilledet har.

Der er 2 forskellige måder at måle lyset på.

  1. ANSI lumen, som direkte måler lyset som projektoren udsender.
  2. foot-Lamberts (fL), som medregner vægen lyset er på, og først måler lyset som kastet tilbage fra væggen.

 

Den bedste måde at måle lyset på, er foot-Lamberts, men da dette tal afhænger af forskellige faktorer såsom skærmens størrelse, klarhed af væggen osv., så opgiver producenterne ikke dette tal, da det ville være misledende.

Derfor opgives det altid i “lumen”, men nu er det ikke altid, at jo flere lumen jo bedre…. Du vil gerne have at projektoren giver dig et stort og godt billedet, med en god kontrast, men der skal heller ikke være for meget knald på, da dette vil fjerne klarheden af farven, og gøre den for lys.

Forestil dig, at du skal bruge en projektor på dit kontor, som er et stort lokale, med relativt meget lys. Denne skal have mange lumens, meeeeennn du kan ikke bruge den samme i din hjemmebiograf, da der med stor sandsynlighed vil være meget mørkere og et mindre rum.

Læs anmeldelser og find den bedste projektor som passer til dit behov, og drop alt snak om lumens. Faktisk så har nogle måling af lumens også medregnet video optimization, hvilket gør at du slet ikke kan regne med de antal lumens…. Nogle gange kan den være dobbelt så lys.

 

 

Din opløsning

En projektors opløsning, er antallet af pixels, som projektoren kan vise, når den skal vise et billedet. Opløsningen angives oftests af 2 tal såsom “1280x720”, hvor det første tal angiver antal pixels i den horisontale række og det andet angiver pixel i den vertikale række. Nogle gange vil du også se, at der bliver henvist til 720p eller 1080p. Dette angiver blot den vertikale opløsning, og “p” henviser til “progressive-scan”, hvilket blot betyder, at hele billedet vises på en gang.

Jo højere opløsning, jo finere billedet og jo dyrere er projektoren. Du skal dog vide, at du kan ikke vise en film i 1080p, hvis filmen ikke er lavet i 1080p OG det skal være et HDMI kabel, da VGA ikke understøtter denne kvalitet.

 

Kontrast

Hvad er kontrast? Når det kommer til billeder, så handler det om forskellen mellem den mørkeste og lyseste del af billedet. Jo større forskel, jo større kontrast.

I forbindelse med projektorer som bruges på arbejdet, så er lumen det vigtigste og kontrast det næstvigtigste. Ved hjemmebiografen, så er det, det direkte modsatte.

Faktisk så er kontrasten nok en af de vigtigste ting, da det giver en mørkere sort og flottere skygger. Dette giver billedet en bedre dybde og mere klart billedet. En projektor med super god kontrast, kan få en almindelig video, til at virke helt 3D.

Men hvordan måler man så kontrasten?  Jaeee, det kan gøres på 2 måder.  Den ene måde er tænd og sluk kontrast. Altså slår man den til, så laver den alt den kontrast, som den kan. Den anden måde er ANSI kontrast, som er blevet defineret ved at vise en slags skat bræt, med mørke og lyse farver, hvorved man måler de forskellige felter.  Tænd og sluk kontrasten er den mest almindelige og har altid et meget højt tal.  Dog er ANSI kontrast altså meget mere præcist.

Man skal huske, at selvom man aflæser disse tal, så er det altså kun vejledende, da det ikke giver den helt præcise gengivelse. Du bliver simpelthen nød til at se det “live”, for at se om det passer dig.

 

Konklusion

Nu har vi været igennem de forskellige og vigtigste betegnelser, som burde hjælpe dig lidt, når du står og vil købe en projektor. Dog kan det ikke erstatte at se projektoren i levende live. Jeg anbefaler at man læser nogle forskellige guides og anmeldelser af de forskellige projektorere, og så husker at der forskel på en hjemmebiograf og en projektor som man bruger på arbejdet i lyse eller store lokaler.

Jeg håber du kunne bruge min guide, mit navn er Glen og jeg arbejder i Medieland.dk.  Over and out…..  :-)