Nyeste sider på Ludvigs Hjørne: sammenligning af online backup og af antivirusprogrammer.

Ludvigs Hjørne

Sådan sikrer du dig online med fildeling af din data

Fildeling online er en let måde for enkeltpersoner, eller institutioner til at overføre indhold på internettet. Der findes adskillige fildelingsprogrammer, også kaldet peer-to-peer (P2P) applikationer og serviceydelser, som er tilgængelige til brug.

Nogle applikationer er gratis, hvor andre tilbyder betalt abonnement for større lagerkapacitet, bedre hastighed eller ekstra sikkerhed. Fildeling er en meget almindelig aktivitet for de fleste onlinebrugere, men fildeling gør dig også modtagelig for forskellige onlinetrusler, indbefattet identitetstyveri, virusinfektion eller angreb.

Hvis du har planer om at anvende fildelingsteknologi og fildelingsprogrammer, så forvis dig om, at personlige data og andre følsomme informationer er sikre og beskyttede, før du indlader dig med en fildelingsservice online. Her er nogle nyttige råd, til at hjælpe dig med hensyn til at forstå farerne ved fildeling og om hvordan ondsindede angreb forhindres.

 

Hvilke former for risiko findes der?

Fildelingsprogrammer kan udsætte dine personlige oplysninger for fare. De fleste gange deler brugere data med folk, som de kender, eller har forretningsforbindelse med. Men hvordan kan disse enkeltpersoners identitet efterprøves online? Sandheden er, at det næsten er umuligt, at verificere en kilde på fildelingsprogrammer, hvad der betyder at brugere i den anden ende ikke nødvendigvis er dem, som du tror, de er.

I tilfælde af ulovlige downloads, som musik og film, downloader brugere indhold uden nogen viden om kilden. Begge disse tilfælde medfører sikkerhedsrisici, som bringer dig og dine personlige data i fare – i den forbindelse er det vigtigt for os at gøre opmærksom på, at vi på ingen måde bifalder download af ulovligt indhold, men pointerer blot at ulovligt indhold i langt højere grad kan udsætte modtageren for et utal af trusler. Angribere bruger fildelingsprogrammer til at installere spyware, ondsindede koder, virus, trojanske heste og orme. De gør det, ved at snige disse skadelige ting ind i det indhold, som du ønsker. Når du downloader indholdet, udsætter du dig for en given mængde af sikkerhedsrisici og uden egnet beskyttelse, kan de resultere i en hvilken som helst mængde af sikkerhedsbrister.

Desuden blotlægger visse fildelingsprogrammer dine filmapper uden dit vidende og tillader angribere at se information, som det ikke havde været din hensigt at dele.

Du kan også dele personlige data af fri vilje og antage, at det er sikkert at gøre det, fordi det bliver sendt direkte til kendte kilder. De sikkerhedsfunktioner, der er på fildelingsprogrammer vil ikke holde enhver kriminel ude, især fordi angrebene konstant er under udvikling online. Det er aldrig en god idé, at dele filer, som du snarere burde holde private. Endelig vil nogle fildelingsprogrammer anmode om åbne porte i din firewall.

En firewall er designede til at kryptere kommunikationer, som kommer ind og ud af din computer, således at angribere ikke kan se, hvad du sender, eller modtager. Ved at fjerne denne barriere, for at tillade at indhold bliver downloadet vellykket, udsætter du din computer for risiko for angreb.

 

Hvordan man forbliver sikker

Den letteste måde til at garantere for sikkerheden for dine personlige oplysninger, under brug af fildelingsprogrammer, er at være opmærksom på hvad du sender og hvad du forsøger at downloade. Send aldrig stærkt følsomt materiale gennem fildelingsservices. Vær ligeledes opmærksom på det indhold, som du downloader. Del ikke, eller download ikke ulovlig software, eller piratsoftware. I tilfælde af, at du bliver fanget i at dele, eller downloade ulovligt indhold, også selv om det sker uforvarent, vil du kunne blive konfronteret med bøder, eller alvorlige, lovmæssige former for straf.

Ydermere, kan brug af firmaejendom til download, eller deling af ulovligt indhold, resultere i lovmæssige sagsanlæg og mulig opsigelse. Pas på dine bevægelser online og styr klar af farlige former for adfærd.

Ud over at være årvågen med hensyn til hvad du burde, eller ikke burde dele via fildelingsprogrammer skal du sikre dig, at en antivirusløsning er installeret, aktiveret og opdateret. Et antivirusprogram scanner løbende din computer for indkommende trusler og vil opdage de fleste former for virus, forudsat at den opdateres løbende. Vær på højde hermed og det vil i væsentlig grad reducere din risiko for at blive udsat for et onlineangreb. Vi vil anbefale at du vælger den danske antivirusproducent BullGuard eftersom de har et dansk antivirusprogram og dansk support.

Herudover, skal du installere og aktivere en firewall. Nogle operativsystemer fremkommer med en indbygget firewall, så vær sikker på at den er aktiveret og fungerer på rette måde. Hvis din computer ikke har en firewall, skal du sørge for at få en, før du deler, eller downloader filer på en fildelingsapplikation.

Hvis du anvender Windows eller Mac OS X som styresystem, så har vi her link til de standard firewall som du kan anvende helt gratis:

Firewall til Windows

Firewall til Mac OS X

Fildeling kan gøre vores liv en smule lettere, men kun hvis vi tager de nødvendige skridt for at beskytte os selv online. Følg disse råd og du vil mærkbart reducere dine chancer for angreb, identitetstyveri, eller infektion.