Nyeste sider på Ludvigs Hjørne: sammenligning af online backup og af antivirusprogrammer.

Ludvigs Hjørne

Hvad er bredbånd og sådan vælger du det bedste til dine behov

Når man taler om bredbånd, er det et ord, de fleste kender. Men hvad rummer denne betegnelse helt præcist?

Bredbånd er en betegnelse, der dækker over alle højhastighedsinternetforbindelser. Det dækker alt fra det hurtige bredbånd, langsomt bredbånd og billigt bredbånd. Før i tiden brugte man et modem, som mange formenligt husker fra deres første oplevelse med internettet. De fleste forældre kan formenligt huske, at de ikke kunne tale i telefon, imens nogle benyttede sig af modemmet til at komme på the world wide web.

Fælles for det hele er, at de er blevet erstattet af hurtigere løsninger. Coax forbindelsen er forbindelser, der trækkes fra telefonstikket eller et antennestik. Den typiske Coax forbindelse vil normalt ligge på 100 Mbit. Ud over Coax forbindelser, findes der også fibernet. Fibernettet kan opnå en hastighed op til 1.000 Mbit. Dette er altså 10 gange så hurtigt som Coax forbindelserne.

 

Hvilke forskellige typer af bredbånd findes der?

Der findes forskellige bredbåndstyper. Hvilke, der vil være mest ideelle for lige netop dig, afhænger af hvor du er bosat i landet. Der findes kabelbredbånd, fibernet og ADSL-bredbånd. Den mest brugte af disse er ADSL bredbåndstypen.

Denne er det mest almindelige hos de danske forbrugere. En af grundene til, at det er ADSL bredbåndstypen er, at det er denne type, hvor man kan få de mest fordelagtige priser. En anden grund er, at ADSL-bredbånd er den eneste type, der er landsdækkende. Et ADSL-bredbånd fungerer ved at være tilknyttet via et telefonstik. Det fås i forskellige hastigheder, så man kan vælge alt efter det ens behov. Ikke alle har mulighed for at vælge kabelbredbånd. Et kabelbredbånd er sat til via et coaxkabel. Dette er det kabel, der leverer TV-signaler.

Den sidste er fibernet. Der er mange, der ser på fibernet som værende fremtidens foretrukne bredbåndsløsning. Fibernettet er endnu ikke særlig udbredt. Fibernettet er kendt som leverandør for hurtige hastigheder. Hastigheden er symmetrisk. Dette betyder, at du kan downloade og uploade med den samme hastighed. Fibernet er ikke så let at anskaffe som en router, der langt det meste af tiden kommer med i en pakkeløsning til dit bredbånd. Du kan søge og finde svar på, om du har mulighed for at få fibernet forskellige steder på nettet.

Vigtige overvejelser når du skal vælge bredbånd

Der er flere ting, der er gode at overveje, når du anskaffer dig en bredbåndsløsning. Det kan være svært at gennemskue, hvilket selskab man skal gå med. Når du står og skal vælge mellem de billigste bredbånd og måske et dyrere selskab, som du måske kender bedre, kan det være svært at vælge. Uanset om du vælger billigt bredbånd eller ej, er det vigtigt, at du finder ud af, hvad dit behov er.

  • Hvor mange skal deles om bredbåndsforbindelsen?
    Er man flere i en husstand, er det afgørende for at vælge den rette hastighed og det, der er bedst at deles om.
  • Hvad skal internettet bruges til?
    Hvis du streamer film og serier og spiller computerspil online kræver det mere af dit internet. Måske bruger du kun internettet til dit arbejde, til søgninger, mails og lign. I så fald er kræver det væsentligt mindre af dit bredbånd.
  • Hvad er dit budget?
    Måske er du studerende eller ønsker at spare, hvor det giver god mening. Hvis prisen er afgørende for dit valg, skal du selvfølgelig stadig tage højde for de to overnævnte punkter. Der er mange muligheder for at få et billigt bredbånd.

Hvad kan en hastighed på under 10 Mbit?

Med 10 Mbit kan du lave de mest basale ting på internettet. Dette kunne være at tjekke dine mails, surfe efter opskrifter, læse nyhedsmedier og finde de oplysninger, du skal bruge. Det er en lav hastighed til dig, der ikke ønsker at bruge dit internet til underholdning, men er mere informationsorienteret. En hastighed på under 10 Mbit er oftest de billigste bredbånd, du kan få.

Hvad kan en hastighed mellem 10 – 50 Mbit

Bruger du internettet til at surfe, se lidt videoer på YouTube, afspille musik på Spotify og downloade/uploade lidt hist og her, så er denne mellem hastighed nok. Det giver en stabil forbindelse og hastighed, der er passende til de aktiviteter, du laver i din hverdag. Mange udbyder billigt bredbånd i denne hastighed, men det er værd at undersøge, hvor du kan få det, der dækker dine behov og på samme tid spare lidt på pengene i pungen.

Hvad kan en hastighed på over 50Mbit

Hvis du skal downloade store filer med megen data eller streame TV i HD, er det mest ideelt med en hastighed over de 50 Mbit. Har du mulighed for at vælge fibernet, og det ikke er et krav, at det skal være det billigste bredbånd, vil du med sikkerhed blive glad for fibernettet. Her får du den hurtigste hastighed, så du kan bruge internettet lige præcis, som du ønsker. Med fibernet kan hele familien eller bofællesskabet streame og downloade uden problemer.