Nyeste sider på Ludvigs Hjørne: sammenligning af online backup og af antivirusprogrammer.

Ludvigs Hjørne

Tips til sikker og tryg nethandel

Det kan efterhånden være svært at vide sig helt sikker på nettet, når man forsøger at erhverve sig en god deal på de mange webshops.

I denne artikel har vi listet nogle af de ting, du kan bruge til at tjekke, om en butik er reel. Teknologien udvikler sig konstant, og efterhånden som programmørerne bliver dygtigere og dygtigere, og mere og mere handel rykker online, er det vigtigt at holde sig opdateret på de sikkerhedsmæssige aspekter af nethandel.

Tjek om virksomheden er E-mærket

Den danske E-mærkningsordning er rigtig fin, da de netop går ind og tjekker virksomheden for en række forhold som fx:

  • Foretaget testkøb
  • Godkendt handelsbetingelserne efter dansk jura
  • Tilbyder en sikring for køber på op til 10.000 kr.
  • Hjælper med juridisk assistance ved klagesager

Foto fra inkpack.dk.

Du kan hurtigt se, om en shop er godkendt ved at kikke efter det lille mærke. Hjemmesideadressen på certifikatet skal gerne være ”https://certifikat.emaerket.dk/domænet-på-butikken” - altså i det her tilfælde https://certifikat.emaerket.dk/inkpack.dk

TIP:

Du kan også bruge hjemmesiden https://www.priceshare.dk/, som netop sammenligner priser fra E-mærkede shops. På den måde undgår du at lande på en side, som ikke er godkendt af E-mærket.

Ring til virksomheden

Mange virksomheder har et telefonnummer, du kan ringe på, og det er et godt tegn på, at de er til at stole på, og at du er havnet på en seriøs netbutik. Ved at give dem et kald kan du ofte hurtigt fornemme, om de er servicemindede, og om de i det hele taget er det firma, de udgiver sig for at være.

De fleste gode og reelle netbutikker tager sig tid til at tage telefonen, hvis du ringer til dem, og tager sig gerne tid til at vejlede dig om de spørgsmål, du måtte have.

Særligt de lidt mere tekniske produkter som fx printerblæk og tilbehør til computere og tablets kræver ofte nogle tekniske svar inden køb, og her skal du forvente, at supporten, du kan ringe til, har en høj kompetence og kan hjælpe dig med tekniske spørgsmål.

Det kan fx være spørgsmål som hvilken printer, der kræver hvilken type blæk, eller hvilken mobiltelefon, der passer sammen med hvilket mobilcover osv.

Tjek virksomhedens omdømme på nettet

Dette kan være lidt vanskeligere.

Det handler om at tjekke anmeldelser og kommentarer skrevet på nettet omkring virksomheden, og her er det vigtigt at se på, hvordan virksomheden reagerer på omtalen fra kunderne.

Du kan fx tjekke virksomhedens score på Trustpilot.

Det er dog vigtigt at tage det med et gran salt, hvis der ikke er mange anmeldelser. Og igen er det vigtigt at se på, hvordan virksomheden svarer (eller ikke svarer) på kritiske anmeldelser.

De fleste netbutikker skilter med deres anmeldelser og ved at klikke på denne grafik, kan du se hvor mange, der har anmeldt dem og selv vurdere, om du synes, de virker troværdige. Du kan kikke efter stjernerne fra Trustpilot, som er den største spiller inden for brugergenererede anmeldelser.

Her er et foto af headeren fra tabletcovers.dk:

 

Igen skal du kikke efter troværdighed, men også efter teknisk niveau på svarene fra butikken. Tjek at butikken rent faktisk kan svare på tekniske spørgsmål, som relaterer til produkterne.

En anmeldelse, som fx retter spørgsmål til type ram i en computer, kræver et svar, som godtages af anmelderen, og ved at læse ned gennem kommentarerne vil du hurtigt kunne konstatere, om sælger har en tilfredsstillende mængde viden om de produkter, der føres på shoppen. 

Tjek at prisen er realistisk

Det er desuden vigtigt, at du tjekker prisen, inden du handler, og sørger for, at den virker realistisk for varens kvalitet.

Der findes en række fine prissammenligningssider, som gør et fint stykke arbejde med at liste prisen hos forskellige shops. Her kan du også vælge at finde produktet hos en shop, som du i forvejen kender, så du er sikker på at ende med en fornuftig handel.

Tjek virksomhedsoplysningerne i CVR-registret

Dernæst kan det være en god idé at tjekke virksomhedens CVR-nummer, hvor du kan se hvor og hvordan, virksomheden er registreret. Har butikken oplyst et rigtigt og gyldigt CVR-nummer, kan du være ret sikker på, at du har fat i en god butik.

Du finder ofte nummeret i footeren på siden, som her hos Wattoo.dk:

Dette nummer kan du slå op på datacvr.virk.dk, som hurtigt oplyser dig omkring ejerforholdene på shoppen.

Tjek domæne-adressen på DK-hostmaster

denne side hos DK-Hostmaster kan du tjekke ejeren af domænet bag den butik, du overvejer at handle med. De fleste netbutikker er registreret i det firmanavn og på den adresse, du finder i CVR-registret.