Nyeste sider på Ludvigs Hjørne: sammenligning af online backup og af antivirusprogrammer.

Ludvigs Hjørne

Hvad koster det at sikre computeren mod virus og hackerangreb?

Computersikkerhed - du har sikkert hørt ordet tit, men det er et faktum at mange stadig ikke har sikret computeren tilstrækkeligt mod virus og hackerangreb. Enten er der ikke installeret sikkerhedsprogrammer, eller også er de installerede programmer udløbet, og bliver derfor ikke længere opdateret. Det er ikke særlig svært at sikre din computer, og det behøver heller ikke være forbundet med de store omkostninger – man hvad koster det egentligt at sikre computeren mod virus og hackerangreb?

Gratis eller betalt antivirusprogram?

Der findes et hav af forskellige antivirusprogrammer, og det kan være svært at vælge det rigtige program. De bedste programmer er dem, der ikke kræver nogen særlig opmærksomhed, og som passer sig selv og selv sørger for at hente opdateringer osv. Programmet kører hele tiden i baggrunden og advarer dig, hvis der er fare på færde. De fleste programmer kan testes gratis, så du kan bedømme programmets funktioner, inden du køber det. De gratis programmer kan være udmærkede, men hvis du vil have ekstra god sikkerhed, så må du betale. Prisen for et godt antivirusprogram ligger på omkring 200-600 kr. pr. år. Her kan du se en sammenligning af nogle af de mest kendte antivirusprogrammer. Flere af programmerne lader dig beskytte flere computere ad gangen, hvilket er en fordel for familier med mange computere. Enkelte antivirusprogrammer har ligeledes software, som beskytter din mobiltelefon og tablets.

Brug en password manager
En meget vigtig del af IT-sikkerhed, er at du bruger passwords, der er svære at gætte. F.eks. må du aldrig bruge dit eget navn, eller navnene på nogen i din familie. Du skal heller ikke bruge din fødselsdato eller nogle af de mest oplagte og meget brugte password. I 2019 var det mest almindelige password ”123456” og nummer 2 var ”password” – se listen med de 10 mest brugte password i 2019 her. En password manager husker alle dine kodeord for dig. Du skal kun bruge ét enkelt password, men det skal til gengæld også være svært at gætte. Onlinespilleportaler har længe kendt vigtigheden af stærke passwords, og på PokerStars.dk ligger der en god guide til at lave det perfekte password – og husk at selvom det skal være svært at gætte for andre, så skal det være let at huske for dig. Der findes flere forskellige password managers på markedet, som alle hjælper dig med at huske dit kodeord. Når du ikke selv skal huske dine kodeord, kan du uden problemer anvende lange og kryptiske koder. Du kan desuden bruge forskellige passwords alle steder og dermed undgå genbrug af passwords. Mange passwordmanagers er gratis, mens du kan betale for at få ekstra funktionalitet.

Skjul din identitet med VPN

Når du surfer på nettet, er du altid sårbar. Installation af et antivirusprogram og ekstra sikkerhed vedrørende passwords giver dig en god generel beskyttelse. Hvis du vil have yderligere sikkerhed omkring din identitet, og tilmed ønsker at kunne surfe anonymt, så bør du overveje en VPN-løsning. Når du er på internettet, er din IP-adresse synlig for de hjemmesider og webshops, du besøger. IP-adressen afslører i sig selv ingen personlige oplysninger om dig, men en hacker kan bl.a. bruge din IP-adresse til at skaffe sig adgang til din computer. Hvis du bruger en VPN til at oprette forbindelse til internettet, sker det via VPN-netværkets servere, hvorved din egen IP-adresse ikke er synlig for andre. Det giver dig mulighed for at surfe anonymt, og du behøver ikke at være bange for, at andre kan misbruge din IP-adresse og identitet. En VPN kan tilkøbes i flere antivirusprogrammer, men den kan også købes separat. Prisen ligger fra omkring 150-200 kr. pr år. Du bør vælge en VPN-tjeneste, der tilbyder servere i hele verden, og som ikke sløver forbindelsen for meget. Søg eventuelt på Trustpilot og se hvad andre synes om de forskellige tjenester.

De bedste råd er gratis

De bedste sikkerhedsråd er gratis og kræver i virkelighed kun almindelig omtanke. Du kender sikkert flere af dem i forvejen, men husker du at overholde dem alle?

  • Alle programmer og styresystem skal holdes opdateret, så eventuelle sikkerhedshuller lukkes
  • Klik ikke på links i mails og installer ikke programmer, som du ikke har 100% tillid til
  • Pas på falske webshops, som har til formål at franarre dig penge og personlige oplysninger
  • Sørg for at du altid har en backup, så du kan genskabe de vigtigste data, hvis uheldet er ude.
  • Skift jævnligt passwords (Det er let, hvis du bruger en password manager som nævnt herover)
  • Del aldrig personlige oplysninger som personnummer, adgangskoder og lignende i mails og chats
  • Brug altid din sunde fornuft og skepsis på nettet, så er du allerede godt beskyttet