Nyeste sider på Ludvigs Hjørne: sammenligning af online backup og af antivirusprogrammer.

Ludvigs Hjørne

5 populære online scams du skal kende

At scamme betyder at svindle. Det er er i dag blevet uhyre populært med diverse online scams for at snyde penge ud af andre. Hvis du ved hvordan de generelt ser ud, så er de nemme at undgå, men for et utrænet øje kan det være svært. Dem der står bag sådanne scams, er nemlig efterhånden blevet så gode til at få skjule det i hvad der kunne være reelle beskeder.

Her er en liste over de mest populære:

1. Afdødt familiemedlem

Mange har kender til denne e-mail, du får en mail fra en der udgiver sig for at være advokat.

Personen siger at man har en meget velhavende person i landet, som er afgået ved døden. Den afdøde har desværre ingen børn, og det nærmeste familiemedlem har man fundet til at være dig. For at gøre krav på arven, så skal du "bare" indtaste dine betalingsoplysninger nedenstående. Efter de har fået dine betalingsoplysninger, vil der forsvinde store beløb fra din konto, og i nogle tilfælde vil de låne penge i dit navn.

2. iTunes Store / Bankkonti

Din iTunes store account vil blive suspenderet om 3 dage, hvis du ikke bekræfter din identitet. Selvfølgelig bekræfter du den ved at indtaste dine betalingsoplysninger. Disse e-mails kan se virkelige troværdige ud. Mailen kommer ofte fra et domæne der er meget tæt på Apples originale eksempelvis: support@applehelp.com.

Derudover vil den hjemmeside du bliver guidet ind på være en tro kopi af en af Apples egne sider, men du kan se forskellen i URL’en. Selvom den ligner meget, så vil der altid være en forskel.
Sørg derfor for at tjekke URL’en (hjemmeside adressen) godt efter. Det er nemlig nemt nok at uploade en kopi af en anden hjemmeside til et webhotel, men der kan aldrig være to ens hjemmesideadresser. Ingen virkelig virksomheder vil bede dig om at indtaste dine betalingsinformationer igennem en e-mail, hvis du får en mail fra Apple eller Windows om din computer eller mobil er i stykker, og at de kan ordne det over nettet, men de skal bare have et lille gebyr for at gøre det, så er det et scam.

Hvis du er i tvivl om dit produkt er i stykker, så tag den til et lokalt autoriseret Apple værksted eller ring til Apple support. Hvis du er fra Viborg, så kan du altid bare google "iPhone reparation i Viborg", hvilket vil vise dig de nærmeste steder.

3. Åbne ukendte mails

Egentlig burde der ikke ske det store ved at åbne mails, men problemet kommer hvis du kommer til at trykke på noget i selve mailen. Mange bruger e-mails til spredning af ondsindede vira, RATs (remote access tool), krypteringssoftware, keylogger eller en trojansk hest. Tilfælles for alle disse ting er, at hvis de først er på din computer, så er intet på din pc sikkert mere.

4. Krypteringsvirus

Hvis du står i den situation, hvor du er kommet til at downloade noget fra en ukendt e-mail, hjemmeside eller lignende og nu kan du ikke åbne nogle af dine ting på computeren, så er det fordi

at du har fået en såkaldt "ransomware". Det denne trojanske virus gør er at kryptere alle dine filer, hvis du vil have adgang til dem igen, så skal du betale et beløb til et kontonummer. Problemet er, at det er de færreste der får åbnet computeren igen efter de har betalt. Det ender oftest ud i at de efterfølgende kræver flere penge.

Der har faktisk været episoder, hvor dem som har lavet virussen har tjekket hvilket indhold du har på computeren, og hvis du har noget som er meget personligt og som du gerne vil undgå

dine venner og familie ser, så kan beløbet være så højt at det kan være du skal ud og låne penge.

 

5. Konkurrencer

Du kender det sikkert, du får en pop-up som fortæller dig at du er nummer to millioner til at gå ind på deres hjemmeside, og derfor har du vundet et gavekort til en eller anden tilfældig butik på

20.000 kr. Det eneste du skal gøre et at indtaste kontooplysninger. Du vil aldrig modtage nogle penge, men i stedet se, hvordan der bliver opkrævet penge fra din egen konto. Denne scam er ikke kun med pop-ups, du kan også få e-mails der siger du har fundet rejser eller andre fysiske produkter, men inden de kan sende gaven, så skal de lige have lidt penge.