Nyeste sider på Ludvigs Hjørne: sammenligning af online backup og af antivirusprogrammer.

Ludvigs Hjørne

Den helt lavpraktiske metode til effektiv beskyttelse mod ransomware

De fleste har sikkert sendt den gode, gamle eksterne harddisk på pension. I stedet gemmer de data online i skyen. Det er meget nemmere, mere sikkert – og dog! For hvad sker der med dine data på Dropbox eller OneDrive, den dag din computer bliver inficeret med ransomware? Måske skulle du alligevel beholde din eksterne harddisk – eller se at få købt en.

Ekstern harddisk. Det lyder så meget som en løsning fra forrige århundrede. For før lagertjenester som OneDrive og Dropbox var den eksterne harddisk eller en lokal filserver, den nemmeste måde at tage en sikkerhedskopi af alle dine vigtige dokumenter, billeder og andre filer. Det var også løsningen, når harddisken på computeren ikke kunne rumme mere og der enten ikke var råd eller plads til en ekstra disk i computeren.

 

Dine data er ikke sikret i skyen, hvis du angribes af ransomware

Men siden Dropbox og OneDrive blev introduceret i midten af 00’erne, har mange vinket farvel til den eksterne harddisk og de fleste firmaer har også dræbt filserveren. I stedet gemmes alle dokumenter og andre filer i skyen. Herfra er der adgang til dine data, uanset hvor du befinder dig – og du slipper for at slæbe rundt på den eksterne harddisk. Så i dag er det oftest din computers harddisk, der har kapacitetsproblemer, ikke din lagertjeneste i skyen.

Men hvad den dag du bliver angrebet af ransomware og hele computerens harddisk bliver krypteret, for at tvinge dig til at betale løsesum for at få dine data igen. Kan du så bare trække på skuldrene, geninstallere computeren og hente en kopi ned af dokumenter, billeder og data fra din lagerplads på OneDrive eller Dropbox?

Sandsynligvis ikke. For hovedparten af alle brugere af Dropbox og OneDrive, har slået den automatiske synkronisering til. Så er de sikre på, at der tages backup af deres data, så snart de har ændret et komma i et dokument.

Så når ransomwaren krypterer harddiskens indhold, synkroniseres den krypterede version af filen op på OneDrive eller Dropbox øjeblikkeligt – og så er du lige så godt stillet, som hvis du ikke havde haft dine data liggende i skyen.

 

Dropbox og OneDrive for Business giver mulighed for gendannelse

Naturligvis standser krypteringen af dine data i skyen, så snart du slukker for computeren. Så holder du flere GB data synkroniseret mellem computeren og dit online lagerområde, vil det oftest kun være en brøkdel af filerne, der når at blive krypteret. Men sker angrebet i frokostpausen eller opdager du det ikke i tide, står du oftest også med ubrugelige filer i skyen.

Hos Dropbox kan du dog få dem til at rulle alle filer en version tilbage og har du den version af OneDrive, der hedder OneDrive for Business – fordi du har en af enterprise-versionerne af Office 365 med SharePoint – kan du også rulle alle filer en version tilbage. Så er det kun et fåtal af data, du mister.

Kun hvis du bruger den private version af OneDrive – den der kun hedder OneDrive – står du med håret i postkassen.

 

Grin hånligt af ransomware-piraterne med en ekstern harddisk

Du kan også vælge at gå mere klassisk til værks og tage en daglig backup af de dokumenter, billeder og andre filer, du gemmer på din computer og gemme den på en ekstern harddisk. Her er det vigtigt, at du fjerner den eksterne harddisk fra computeren igen, så snart du har taget din daglige backup. Kun hvis din sikkerhedskopi er fysisk adskilt fra computeren, undgår du, at filerne på den krypteres ved et ransomware-angreb.

Samtidig skal du undlade at tilslutte den eksterne harddisk til computeren igen, før du har sluttet alt indhold på maskinen og geninstalleret operativsystemet igen.

 

Eksterne harddiske er hurtigt tjent hjem

Eksterne harddiske fås i dag i voldsomt større størrelser og har du brug for virkelig meget plads, kan en ekstern harddisk hurtigt tjene sig hjem, sammenlignet med et af de større abonnementer på Dropbox og OneDrive.

Vil du have en god oversigt over, hvilke eksterne harddiske der er værd at løbe efter i dag, kan du tjekke denne sammenligningstest af eksterne harddiske hos Forbrugsguiden.dk. Den har samlet essensen af alle anmeldelserne af de nyeste og mest populære eksterne harddiske på markedet, samt hvilke test de har vundet eller modtaget udmærkelser i. Samtidig kan du se, hvor du finder de enkelte modeller til den billigste pris.