Nyeste sider på Ludvigs Hjørne: sammenligning af online backup og af antivirusprogrammer.

Ludvigs Hjørne

Sikkerhed på internettet

Vi bruger en stor del af vores tid på internettet og måske i særdeleshed på de sociale medier som for eksempel Facebook, Instagram, og SnapChat. Det er derfor næsten uundgåeligt, at en stor del af vores personlige information ligger frit tilgængeligt og til offentligt skue på nettet. Derfor er der for tiden stor fokus på, at man skal være opmærksom på at beskytte sig selv og sin sociale identitet på nettet. Det er vigtigt at huske på, at der er detaljer om ens person, som skruppelløse individer kan bruge til at tiltuske sig information om en private person og personlige anliggender, som de ikke skal adgang til. Det er derfor vigtigt at vide præcist, hvordan du skal beskytte dig selv og dine data. Læs med her hvor du får de vores bedste tips til at sørge for, at din internetoplevelse forbliver positiv og dine personlige data er i sikkerhed.

 

Tag dine forholdsregler

I Danmark har vi en instans, der hedder Datatilsynet. Datatilsynet er en uafhængig myndighed, der har til opgave at holde øje med, om de opsatte regler for datasikkerhed bliver overholdt.

Du tænker sikkert ikke over, hvor mange gange i løbet af en dag, du afgiver personlige oplysninger om dig selv. Det kan være, når du handler på nettet, og når du logger ind på diverse sider, og selv når data er krypteret og relativt sikre, så er det stadig dine personlige data, du sender ud i cyberspace. Der er lavet råd og lovgivning omkring, hvordan og til hvad dine data må bruges, men det er vigtigt, at du også selv tager de nødvendige forholdsregler for at beskytte dine data­, for uanset, hvor på internettet du færdes, er det vigtigt, at dine data er i sikkerhed.  I det følgende vil vi gennemgå et par enkle trin, du selv kan tage, for at være sikker på, at du forbliver sikker på nettet – uanset om du vil beskyttes på de sociale medier, være sikker på, at dine oplysninger er i sikkerhed, når du spiller på nettet, eller om du bare vil sørge for, at dine feriebilleder ikke lækkes ud på hele internettet.

Men først skal vi lige se på, hvad disse personlige oplysninger og persondata egentligt dækker over. Ifølge Datatilsynet er personoplysninger ”enhver form for information, der kan henføres til en bestemt person, også selvom personen kun kan identificeres, hvis oplysningen kombineres med andre oplysninger”. Personoplysning er altså ting som for eksempel CPR-numre, billedidentifikation, stemmeoptagelser, fingreaftryk, registreringsnumre, og lægejournaler. Alle sammen er oplysninger, som i de forkerte hænder kan blive brugt imod dig.

Der er en række muligheder, du kan benytte dig af, når du skal beskytte dine personlige data.

Forhold dig kritisk

Det letteste, du kan gøre, er faktisk bare at være opmærksom. Brug din kritiske sans, når du handler på nettet. Tag et godt, vurderende blik på hjemmesiden, og forhold dig til om den virker troværdig eller ej. Hvis det er en dansk hjemmeside, så vurder sproget. Lyder det til at være normalt dansk, eller er det noget, der er kørt igennem Google Translate? Hvordan er priserne? Tjek, om de er rimelige og sammenlignelige med andre varer af samme type, eller om de er for gode til at være sande (pro-tip: hvis noget lyder for godt til at være sandt, så er det højst sandsynligt, fordi det er det. Især på nettet). Hvis der er noget, der ikke helt virker rigtigt, så hop videre og lad være med at udlevere dine kortoplysninger. I forbindelse med onlinebetalinger er det også vigtigt at tjekke op på, om den pågældende webshop bruger en sikker betalingsforbindelse. Det gør hjemmesiden som regel selv opmærksom på.

Krypter dine data

Selvom det lyder noget teknisk og som noget, der er forbeholdt hackere og de meget IT-kyndige, så er det faktisk ikke så svært at kryptere sine data­­ i dag. Du bør især overveje at kryptere din mails og andre oplysninger, du deler med andre over nettet. Hvis du gemmer dine filer på et USB-stik, bør denne også krypteres.  

Lav en backup

Vigtige arbejdsfiler, billeder, adgangskoder, etc. bør altid krypteres, og du bør lave en kopi, der gemmes et andet sted end på din primære computer eller tablet. Du kan fx gemme dem i skyen, på et (krypteret) USB-stik (som skal gemmes på et sikkert sted, for de er nogle små ting, der let bliver væk), eller på en ekstern harddisk.

Phishing

Phishing har ikke noget at gøre med den uskyldige fritidsbeskæftigelse, mange danskere ynder at bruge deres sommeraftener på, men det er nærmere en betegnelse for, hvordan hackere bruger snedige metoder til at ”fiske” efter dine personlige data. Det kan være gennem en mail, der lader til at komme fra din bank eller en statslig myndighed. Banker og staten sender sjældent almindelige mails ud, og de vil aldrig bede dig give personlige oplysninger i en mail. Så hvis du får en henvendelse, som du er usikker på, om den nu også er rigtig, så grib telefonen og ring til den pågældende myndighed og forhør dig nærmere.

Krypter dit SIM-kort

Apropos telefoner så kan det godt betale sig at kryptere sit SIM-kort, så det bliver sværere at tilgå informationer derpå, hvis telefonen skulle blive væk eller blive stjålet. Det er også vigtigt, at du opdaterer dine sikkerheds- og privatindstillinger på telefonen jævnligt.

Skift password ofte

Sidst, men bestemt ikke mindst, så husk, at dine passwords skal bestå af komplekse karakterer og at de ikke må være navnet på din kat. De skal udskiftes ofte og lad endelig vær med at skrive dem på en post-it og klister dem på computeren. Brug i stedet en app som for eksempel Password Manager til at hjælpe dig med at holde styr på dem.