Nyeste sider på Ludvigs Hjørne: sammenligning af online backup og af antivirusprogrammer.

Ludvigs Hjørne

Gammel men stadig brugbar

Artiklen er ikke just ny, men den er stadig relevant læsning for ældre, der er bange for at give sig i kast med computer og internet. Som det fremgår er høj alder ikke en undskyldning for at forsage computeren - faktisk kan ældre mennesker få meget stor glæde af computer og internet, fordi de dermed kan holde kontakten ved lige med familie og venner, som de måske ikke har kræfter til at besøge fysisk.

Artiklen blev bragt i Politiken den 14. oktober 1999.

Aldrig for gammel

Senior-
surfer

Man bliver aldrig for gammel til internettet

Der er ingen grund til at holde sig fra ny teknologi såsom computere og internet, blot fordi man er kommet lidt op i årene. Det er Signe et ganske godt eksempel på. Signe købte sin første computer sidste år som 88-årig, og hun surfer jævnligt efter nyheder eller efter informationer om slægtsforskning - en hobby hun tillagde sig i 1997.

Signe bor i det smukke Henning Larsen-byggeri Dalgas Have på Frederiksberg. Når hun bestemte sig for at købe en computer, var det fordi hun hørte så meget om de elektroniske vidundere i radio og tv, og fordi selv små børn lærer at bruge computer i skolen. Så den computerløse Signe følte sig lidt udenfor. Tungen på vægtskålen var dog da foreningen Dalgas Have Net besluttede sig til at indlægge højhastighedsinternet i bebyggelsen, og samtidig tilbød nybegyndere hjælp med at komme i gang. Så sprang Signe til.

»Jeg syntes ikke, det er sværere end en video. Man skal sørge for at trykke på de rigtige knapper, og det skal man også på videoen«, siger Signe, der ikke kan forstå, at nogle ældre er bange for at give sig i kast med computere.

Når Signe surfer på internettet er det mest efter oplysninger om slægtsforskning, helbredsoplysninger hos netdoktor.dk eller efter nyheder på Politikens og Jyllands-Postens hjemmesider.

»Jeg må tilstå, jeg synes Jyllands-Posten er bedre end Politiken«, siger Signe til sidstnævntes udsendte skribent, der foretrækker at tro, at valget skyldes lokalpatriotisme. Det er ganske vist over 50 år siden Signe flyttede til hovedstaden, men oprindeligt stammer hun fra den anden side af Storebælt.

Signe bruger også computeren til at skrive breve, og er glad for de nye muligheder, man har i et tekstbehandlingsprogram.

»Jeg syntes det er dejligt at skrive, og så kan man oven i købet få rettet sine fejl med stavekontrollen, lige som man kan gå ind og ændre og flytte tekst op og ned. Før brugte jeg en elektrisk skrivemaskine, og det har hjulpet utroligt meget, at der ikke er så stor forskel«, fortæller Signe.

Og endelig bruges computeren ind i mellem også til tidsfordriv som for eksempel syvkabalen.

»Sidste år var jeg fire gange inde på Ældresagens kurser, fordi jeg tænkte, de kunne lære mig noget. På det tidspunkt havde jeg brug for hjælp til internettet, men det underviste de ikke i, så jeg blev hurtigt klar over, at jeg havde mere ud af at sidde derhjemme og prøve mig frem. Men selvfølgelig fik jeg da noget ud af Ældresagens kurser. Det var der, jeg lærte at lægge syv-kabalen på computeren«, fortæller Signe.

Ikke tid nok

Men egentligt har Signe slet ikke tid til det med computer og internet. Ikke fordi hun ikke har lyst, men der er så meget, der skal passes. Signe skal helst ud hver dag, og besøger ofte Rigsarkivet i jagten på sine forfædre. Derudover har hun sin gang i Vartov, hvor hun strikker sokker, der så sælges på en bazar, hun går til bridge hver uge og så skal der selvfølgelig også være tid til familie og venner.

Computeren risikerer dog ikke samme kranke skæbne som hos så mange andre ældre, hvor den ifølge Ældremobiliseringen ofte blot får lov at samle støv. Signe vurderer selv, at hun bruger computeren omkring fire gange om ugen.

»Det gør jeg i hvert fald«, fastslår Signe.

Sidste vinter blev computeren dog brugt hver dag. Efter en knæoperation, måtte Signe holde sig indendørs det meste af vinteren, så der tilbød computeren en alternativ måde at besøge omverdenen på. Nu går det imidlertid bedre med knæet, stokken er gemt væk, og computeren må finde sig i ikke at blive tændt hver eneste dag.

Nu skal det siges, at Signe nok er mere frisk end de fleste i hendes alder, selv ikke på sin 89-års fødselsdag kunne hun holde sig i ro.

»Jeg havde nogle gæster om formiddagen, men resten skulle først komme om lørdagen, så jeg tog til et søge-kursus som Dalgas Have Net havde arrangeret. Desværre var det en ung mand, som jeg havde svært ved at høre, så jeg fik ikke rigtigt noget ud af det«, fortæller Signe.

Tastaturet bedst

Når Signe manøvrerer rundt på nettet sker det så vidt som muligt ved hjælp af tastaturet. Fingrene har ikke så godt af at sidde for længe ad gangen med musen. Udgangspunktet er en side med links som Dalgas Have Net har lavet, og det er tilsyneladende et godt udgangspunkt.

Politikens udsendte havde på forhånd fået at vide, at Signe interesserede sig for slægtsforskning, og havde derfor surfet lidt rundt efter gode internetsteder for den slags for at kunne hjælpe Signe med at finde nogle nye oplysninger. Men det var nu spildt arbejde, Signe kendte selvfølgelig alle de foreslåede sider i forvejen.

Signe har et godt råd til alle ældre, der tror, de ikke kan finde ud af det med computer, og som ikke tør give sig i kast med den nye teknologi.

»De skal i hvert fald ikke være bange for at gå i gang. Der er så mange ting vi gamle må give afkald på, for eksempel at køre bil og cykel og måske også sommerhus og rejser. Der kan computeren være en god ting, dels som tidsfordriv, og dels til at fortsat holde kontakten med omverdenen. Jeg syntes den tredie alder er skøn«, siger Signe, mens hun styrer markøren rundt på skærmen.