Nyeste sider på Ludvigs Hjørne: sammenligning af online backup og af antivirusprogrammer.

Ludvigs Hjørne

Gammel men stadig brugbar

Artiklen er ikke just ny, men den er stadig relevant. Bertel Lund Hansen huserer nemlig stadig på fuldt tryk i nyhedsgrupperne

Artiklen blev bragt i Politiken den 7. juni 2001.

Relevante links

Bertel Lund Hansens hjemmeside

Fidusos hjemmeside

Bertel Lund Hansen

På arbejde
i nyheds-
grupperne

Bertel Lund Hansen bruger over 28 timer om ugen til at læse og skrive i de danske nyhedsgrupper.

Hvis man frekventerer de danske nyhedsgrupper, er man med stor sandsynlighed stødt på navnet Bertel Lund Hansen. Den 52-årige, tidligere skolelærer, er nemlig en af de mest aktive, når det gælder om at skrive indlæg i grupperne.

I en månedlig tilbagevendende statistik over brugen af de danske nyhedsgrupper ligger Bertel Lund Hansen som den eneste konstant blandt de fem flittigste skribenter. I den sidste uge af april skrev han således 399 indlæg i nyhedsgrupperne, mens nummer to på listen "kun" havde produceret 184 indlæg.

»Det er nok det højeste antal, jeg kan komme op på. Jeg er ved at læse til datamatiker, men på grund af et biluheld har jeg valgt at gå et semester om og skal først starte igen til september. Derfor har jeg ekstra meget tid i øjeblikket«, forklarer den flittige skribent.

Han har aldrig noteret, hvor meget tid, han bruger på nyhedsgrupperne, men vurderer, at det nok minimum er fire timer om dagen, syv dage om ugen.

Bertel Lund Hansen forlod jobbet som skolelærer, fordi nye lovkomplekser efter hans mening fjernede fornøjelsen ved at undervise. Men brugen af nyhedsgrupperne behøver nu ikke at ligge langt fra lærergerningen.

»Den måde jeg bruger nyhedsgrupperne på kan godt sammenlignes lidt med lærerjobbet. Ligesom ved undervisning møder jeg en masse mennesker, som jeg kan give min erfaring videre til. Samtidig har jeg også lært ufatteligt meget ved at spørge andre i nyhedsgrupperne«, fortæller Bertel Lund Hansen.

Hurtig eksperthjælp

»Nyhedsgrupperne giver adgang til hurtig og gratis eksperthjælp. Hvis man sidder med et sprogligt problem og spørger i dk.kultur.sprog, så er der 10 til 15 eksperter som kan endevende sagen og belyse problemet. I juragruppen kan man for eksempel få at vide, hvor man står juridisk, hvis man har købt en bil og motoren brænder af dagen efter«, forklarer han.

Man kan dog ikke altid regne med det andre skriver, omend hjælpen i nogle grupper er mere præcis end i andre. I juragruppen får man for eksempel ofte angivet de relevante paragraffer i lovgivningen.

»Det er et generelt problem. Man kan ikke bedømme sandfærdigheden ud fra et enkelt eller to indlæg, men man lærer efterhånden, hvem man kan regne med. Hvem der ved, hvad de snakker om. Samtidig kan man så selv søge yderligere information på Internettet«, siger Bertel Lund Hansen.

Bertel Lund Hansens yndlingsgruppe er dk.kultur.sprog, hvor han med ligesindede boltrer sig med sproglige problemer, drillende ordspil og andre sproglige finurligheder. Det er også gruppen, hvor Fiduso holder til. Fiduso står for Folkefronten af intelligente danskere til udvikling af sproglig omhu, og er dannet af Lund Hansen sammen med en håndfuld andre sprogligt interesserede.

Det er ikke mindst deling af sammensatte ord, der har folkefrontens bevågenhed. De forkert adskilte ord kan nemlig hurtigt lede til misforståelser. Mon for eksempel ikke de fleste hellere vil betjenes af en grovsmed end af en grov smed? Og en halv nøgen dame får nok nærmere læseren til at tænke på en sag for Rejseholdet, end et af de billeder som vi gerne uden synderlig anledning bringer på bagsiden af herværende sektion.

Nu skulle man tro, at en så aktiv indsats i nyhedsgrupperne, som Bertel Lund Hansen leverer, får hans internetudbyder til at gnide sig i hænderne, men det er ingenlunde tilfældet.

»Det har aldrig kostet mig ret meget at være så aktiv. I dag har jeg en fast forbindelse til 200 kroner om måneden, men før da loggede jeg på, hentede alle indlæg i de grupper, jeg abonnerede på, og loggede af igen. Det tog under et minut. Så havde jeg læsestof til en time eller halvanden og tid til at skrive og formulere svar. Når jeg så sendte svarerne og hentede nye indlæg tog det atter under et minut«, forklarer den aktive nyhedsskribent.

Mens telefonudgifterne således ikke har tynget budgettet, har der dog været andre udgifter i forbindelse med skriverierne.

»Jeg har temmelig mange tastaturer på min samvittighed«, fortæller Bertel Lund Hansen, der følger med i 24 danske grupper samt en enkelt udenlandsk gruppe.