Nyeste sider på Ludvigs Hjørne: sammenligning af online backup og af antivirusprogrammer.

Ludvigs Hjørne

De "gode" gamle dage

Vi glemmer ofte, hvor hurtigt udviklingen med computere er gået, så jeg har fundet en gammel artikel frem, som jeg skrev til Computer-sektionen i Politiken midt i 90'erne. Artiklen handler om, hvad en typisk pc bestod af i 1986, og hvad de forskellige dele kostede.

Som bekendt har udviklingen ikke stået stille siden da, så nu er forskellen mellem den fremadstormende pc i 1986 og dagens pc'er endnu mere udtalt, end da artiklen blev skrevet. Hastigheden i klokfrekvens nærmer sig 1.000 gange hastigheden i 1986 og mængden af ram i en standard-pc skal ganges med 2.000. Også modemhastigheden skal ganges med et firecifret tal.

Og mens priserne på en computer holdt sig nogenlunde stabile fra 1986 til da artiklen blev skrevet, er de siden faldet pænt. I dag kan man købe en hel computer for det, som en harddisk-controller eller et modem med sneglefart kostede i 1986. Og så er dagens computer endda fyldt med funktioner, som man kun kunne drømme om i 1986.

Ak de minder

Computers tidsrejsende skribent har været et smut tilbage i 1986.

En gang imellem kan det være meget sjovt at stoppe op og se tilbage på udviklingen. Normalt prøver vi her i Computer at se frem i tiden og komme med kvalificerede gæt på, hvad fremtiden vil bringe. Men nu har jeg i stedet støvet rundt på loftet blandt gamle edb-blade for at se, hvordan en computer så ud i 1986.

Dengang var det stadig ret nyt at have en computer, og der var kamp til stregen mellem de forskellige typer. Computerbladene var fyldt med navne og standarder som BBC, ZX81, Atari, Sinclair, Commodore, OPD, Amstrad og så selvfølgelig pc. Der var også nok af styresystemer at vælge mellem: Basic, Unix, MSX, CP/M, Qdos, amsdos, dos - og sikkert et par stykker jeg har glemt.

Pc'en ligner en vinder

I det efterfølgende vil jeg holde mig til det, der så småt begyndte at ligne en vinder i 1986. Pc'en med dos som styresystem. Prisen for en computer var nogenlunde den samme som i dag, altså 10-15.000 kroner i den billige ende, men det man fik for pengene, adskiller sig lidt fra i dag.

Standarden blandt de billige pc'ere var en 8086XT processor på 4.77 MHz og med 256 KB ram, der endda kunne udvides til 640 KB. Der fulgte som regel også en farveskærm med. Det mest almindelige var en opløsning på 320 x 200 pixels i to farver, og man kunne ofte vælge, om de to farver skulle være gul/sort eller grøn/sort.

Et godt tilbud

Et diskettedrev var selvfølgelig også standard dengang. Det var en harddisk til gengæld ikke. Men priserne var da ved at komme så langt ned, at man kunne købe en harddisk som ekstra tilbehør - og hvem kunne sige nej, når nu man kunne få hele 10 MB for kun 5.995 kroner. Nå ja, så skulle man selvfølgelig også købe en harddisk-controller til 2.995 kroner, men alligevel.

Når nu man havde købt en ny computer, skulle man selvfølgelig også have en printer. En matrix printer, det var dem med de larmende nåle, kunne fås fra omkring 4.000 kroner - altså uden et printerkabel, som kostede fra et par hundrede kroner og opefter.

Fart på nettet

Som de trofaste læsere af Computer ved, skrives der meget om at være koblet op mod andre computere over telefonnettet i denne tid. Lad nu være med at tro, at det er noget nyt. Næh, i 1986 koblede man sig på Teledata, og modemmerne var endda faldet så meget i pris, at man kunne få et 75-1200 baud modem for 2.045 kroner. Det kunne sende med 75 baud og modtage med 1200 baud (svarende til 1,2 Kbps). Det var virkelig noget der rykkede!

Én ting kan man dog godt misunde datidens edb-købere. Selv de største kontorprogrammer kunne som regel være på en 360 KB diskette. I dag skal vi nærmest være lykkelige, hvis de kan være på én cd-rom.

Jeg vil afslutte min lille tidsrejse ved at citere en af datiden edb-skribenter i Alt om data. Han anmeldte en pc til 9.995 kroner, der svarede lidt til ovenstående. Det vil sige, til den pris var der selvfølgelig ikke inkluderet skærm, harddisk, printer og modem: "Aldrig har jeg siddet med så meget pc mellem hænderne for så få kroner ... For bare to år siden ville ingen have troet det muligt at producere så meget computerpower til den pris".