Nyeste sider på Ludvigs Hjørne: sammenligning af online backup og af antivirusprogrammer.

Ludvigs Hjørne

Hvad er VPN og hvorfor kan det være en god idé

 

VPN er et ord, der er på alle læber, og med god grund. En VPN tilbyder nemlig mange fordele og så er det et produkt, der er ligetil at finde ud af og dermed let at benytte. I denne artikel får du lige en hurtig introduktion til, hvad en VPN er, og lidt årsager til, hvorfor det kan være en god idé at udstyre sine elektroniske enheder med en VPN. 

En VPN giver ekstra sikkerhed

Bag de tre bogstaver gemmer sig ordene Virtual Private Network, hvilket langt hen ad vejen beskriver indholdet af en VPN. Her får man et privat netværk i den virtuelle verden. EN VPN går ind og krypterer brugerens oplysninger. Derved skjules brugerens IP-adresse. Resultatet er en privat, anonym og mere sikker forbindelse. Kort sagt kan man begå sig på nettet vel vidende, at andre ikke kan følge med i det, man laver. Internetudbydere og andre uvedkommende har altså ikke mulighed for at følge med i ens aktiviteter på nettet. En VPN kan deraf være en alletiders måde at beskytte sig mod hackerangreb. Især kan en VPN være at foretrække, når man benytter nettet til bankrelaterede ting eller andre aktiviteter som involverer deling af personfølsomme oplysninger. Ligeså kan det være en fordel, når man gør brug af offentlige netværk. Her bringer en VPN et ekstra lag af sikkerhed til ens aktiviteter på nettet. 

En VPN giver større adgang  

Mange har oplevet at stå i en situation, hvor de på deres ferie ønsker at gøre brug af mobilen til at streame TV-udsendelser, begå sig på sociale medier eller benytte online spil som casino og poker. Online pokerudbydere har udviklet gode apps til mobilen, så det er let at have sine spil med sig på farten. Med en VPN til mobilen sikrer man sig, at apps som disse virker, uanset hvor man befinder sig i verden. Ligeledes gør en VPN det muligt at streame TV-indhold fra nationale udbydere som DR og TV2. Det betyder, at man kan tage sine favoritprogrammer eller den vigtige fodboldkamp med sig på rejsen i udlandet. Ligeså kan man holde sig opdateret på de sociale medier, uanset hvor man rejser hen. Kort sagt giver en VPN adgang til tjenester, som man ellers kan have svært ved at tilgå sig flere steder i udlandet.

Valg af VPN-udbydere

Markedet bugner af VPN-udbydere, og mange af disse gør et fint stykke arbejde. Når man er på udkig efter en VPN til sin computer eller mobil, kan man eksempelvis gøre brug udbydere som Private Internet Access, CyberGhost eller ExpressVPN. Disse udbydere er blandt markedets kendte, og de fremhæves af eksperter, som har testet udbyderne på markedet. Alle tilbyder de et brugervenligt produkt, som er ligetil at installere på computeren eller mobilen. Som regel kan man også forsøge sig med en prøveperiode, hvis man endnu ikke er sikker på sit valg af udbyder. Mange af udbyderne tilbyder prøveperioder på alt fra en uge til en måned. Dernæst kan man som oftest vælge et månedligt abonnement, eller man kan vælge en pakkeløsning på helt op til tre år. Pakkeløsningerne giver som regel den største besparelse.  

 

Brug af VPN’en

Efter at have valgt udbyder og investeret i en VPN, kan man vælge om VPN’en skal downloades til computer, mobil eller tablet. Som regel kan man vælge at hente den ned til Windows, MacOS, iOS eller Android. Simple trin gør det let og hurtigt at installere VPN’en. Efter installationen, kan man vælge blandt et stort udvalg af servere. Vil man eksempelvis se TV fra en dansk udbyder, er en dansk server nok at foretrække. Man kan opleve, at nogle servere fungerer bedre end andre, men for det meste får man samme hastighed på nettet, som man havde fået uden brug af VPN’en. Når man er færdig med at begå sig på nettet, kan man slå VPN’en fra. Kort sagt er det ligetil og let at installere og benytte en VPN. 

Der er altså mange gode grunde til at overveje at investere i en VPN til sin computer, mobil eller tablet. Større sikkerhed og bedre adgang er blandt de helt store trækplastre. Et stort antal pålidelige udbydere og et produkt, der er ligetil at bruge, gør det også attraktivt at vælge sig en VPN. Så måske det er det, der skal være målet for det nye år; en VPN til de elektroniske enheder.