Nyeste sider på Ludvigs Hjørne: sammenligning af online backup og af antivirusprogrammer.

Ludvigs Hjørne

Nyt layout ...

... Sådan da

Mange hjemmesider skifter layout med et par års mellemrum for at gøre siden mere frisk eller brugbar. Ofte er det dog måske mere sidens bagmand, der er blevet træt af det gamle layout.

Jeg er lidt gammeldags, og vil hellere koncentrere mig om indhold frem for indpakning, også selvom det måske får nogle til at synes, at hjemmesiden er kedelig at se på. Og også selvom den har haft det samme layout i mere end to år.

Ikke desto mindre har jeg gennemført nogle ændringer i anledning af udsendelsen af Internet Explorer 7. Det skyldes, at Internet Explorer langt om længe understøtter noget så praktisk som fastlåste elementer på en side. Og når jeg alligevel skulle ændre på layoutet, har jeg samtidig foretaget et par andre småændringer, som gerne skulle gøre det nemmere at bruge siderne.

Sidens indhold:   

Ændringer   

Ændringerne er lettere diskrete, og hvis du ikke læste om dem her, er det slet ikke sikkert, du ville lægge mærke til dem eller tænke nærmere over dem.

Fast menu

Grunden til, at jeg i det hele taget har lavet nogle ændringer skyldes, at Internet Explorer i form af version 7 nu langt om længe understøtter elementer placeret fastlåst på en side. Det kan være ganske praktisk, hvilket du vil opdage, hvis du ruller ned på siden. Du vil nemlig altid have en smal menubjælke øverst, så du nemt kan klikke dig videre til andre sider.

De alternative browsere Firefox og Opera har i flere år understøttet faslåste elementer, og nogle hjemmesider har med forskellige tricks forsøgt også at lave den slags i Internet Explorer, men det har ikke fungeret særligt godt. Resultatet har ofte været, at det fastlåste element stod og hoppede, når man rullede på siden. Det brød jeg mig ikke om, så jeg har troligt ventet på, at Internet Explorer blev opdateret, før jeg ville lave en fast menu.

Der er tilføjet to nye menupunkter i form af to små ikoner. Yderst til venstre har du ikonen   T  . Det er et link toppen af siden. På nogle sider vil du desuden have ikonen   I   til højre for de øvrige menupunkter. Det er et link til sidens indholdsfortegnelse. Ikonen vises selvfølgelig kun på sider, der har en indholdsfortegnelse.

Indholdsfortegnelse

De fleste nye sider vil få en indholdsfortegnelse, der efter en kort indledende tekst på siden, giver dig et hurtigt overblik over sidens indhold, og som indeholder links, så du hurtigt kan hoppe til det relevante afsnit. Egentlig er det lidt pjattet at lave en indholdsfortegnelse på denne side, det er mest som en demonstration af, hvordan den ser ud og bruges. Men på lange sider, som fx den nye om brug af Internet Explorer 7, gør indholdsfortegnelsen det meget nemmere at hoppe ned til fx afsnittet om, hvordan du åbner et nyt faneblad.

Hidtil har Ludvigs Hjørne kun brugt interne links i lettere grad, fx i form af et link, der fører fra bunden af en side og op til toppen. Men fremover vil de fleste nye sider indeholde interne links til alle afsnit på siden, og du vil typisk kunne klikke dig frem til afsnittene via en indholdsfortegnelse.

De interne links giver dig flere fordele end hurtig navigation. Du kan fx lave et bogmærke/en favorit til et bestemt afsnit på siden. Du klikker dig blot ned til det ønskede afsnit via indholdsfortegnelsen, og så bogmærker du siden.

Vil du sende andre et link til et bestemt afsnit, skal du klikke dig ned til afsnittet via indholdsfortegnelsen og så kopiere indholdet i adressefeltet. Du vil se, at sidens adresse slutter med det interne link. Et direkte link til afsnittet Interne links (dette afsnit) ser således ud: http://kimludvigsen.dk/nytlayout.php#internelinks. Først har du den almindelige adresse til siden og herefter det interne link: #internelinks.

Tastaturgenvej

Det er muligt at lave tastaturgenveje på en side, så man fx kan hoppe til et internt link via et par tastetryk. Desværre er der ingen fast standard for, hvordan man bruger den slags, og man risikerer også at komme i karambolage med eksisterende tastaturgenveje i browseren. Der er derfor ikke så mange, der bruger tastaturgenveje på deres sider. Jeg har dog indført en enkelt en, nemlig en genvej til indholdsfortegnelsen.

Der er ganske vist et link til indholdsfortegnelsen i menuen, men nogle foretrækker at bruge tastaturet til at navigere på en side, og så er genvejstasten meget praktisk. Desværre er det ikke den samme genvej i alle programmer og styresystemer. Det vil sige, selve genvejen er den samme: et 1-tal, men den skal ledsages af tryk på en eller flere andre taster, og de er ikke ens for alle.

Bruger du Windows og Internet Explorer kan du trykke på Alt+1+Enter for at komme til indholdsfortegnelsen. Befinder du dig længere nede på siden end indholdsfortegnelsen, kan du ofte nøjes med Alt+1.

I Firefox skal du i stedet trykke på Alt+Skift+1, og i Opera skal du trykke på Skift+Esc+1. Men genvejstasterne afhænger ikke kun af programmet, I Firefox på en Mac skal du fx trykke på Control+1. Tjek evt. din browsers hjælpefunktion, hvis du ikke kan få en af ovennævnte genveje til at virke.

Større overskrifter

Jeg har inddelt afsnittene i niveauer med afsnit og underafsnit. Det skulle gerne øge overskueligheden, både på selve siden og i indholdsfortegnelsen. Topniveauet er forsynet med en stor, understreget overskrift. Næste niveau har en mindre overskrift, mens laveste niveau har en overskrift af samme størrelse som den almindelige tekst, blot i en fed udgave.

Mere tydelig opdeling af afsnittene

Ud over en ændring i overskrifterne, er der lavet mere afstand mellem afsnittene, så det bliver nemmere at skille dem ad. Det giver også siden et mere luftigt udseende, og man kan nemmere bevare overblikket.

Pænere men tungere billeder

Jeg har hidtil forsøgt at optimere billederne så meget som muligt, for at de skulle være hurtige at hente. Det har til gengæld betydet, at de ikke altid har været lige kønne. Jeg har besluttet mig til at være lidt mindre striks med optimeringen ud fra en betragtning om, at mange efterhånden har en hurtig forbindelse til internettet, og ud fra et håb om, at det ikke vil være alt for slemt for dem, der stadig har et almindeligt modem.

Tungere billede
Let billede

Forskellen kan fx ses på hosstående billeder, hvor det lette billede har færre farver end det lidt tungere billede. Billedet til højre fylder cirka 50 procent mere end billedet til venstre.

Fedt med ny farve

Nu sidder du måske og tænker: "Hvilken ny farve, farverne er da lige så kedelige som plejer at være". Men du tager fejl, det er faktisk lykkedes mig at gøre en farve endnu mere kedelig end den var før!

I trin for trin-guiderne markeres menupunkter, navne på taster mm. med fed farve for at adskille dem fra den omgivende tekst, så det er nemmere at se, at det er noget, man skal trykke eller klikke på i det pågældende program. Men jeg synes, den fede skrift har virket lidt forstyrrende, fordi den har tiltrukket sig alt for meget opmærksomhed. Jeg har derfor tonet farven ned, så den stadig adskiller sig tydeligt fra den omgivende tekst, men uden at forstyrre så meget.

Ikke alle sider får alle ændringer   

Der findes efterhånden en del sider på Ludvigs Hjørne, og det vil være en meget stor opgave, hvis jeg skulle ændre dem alle til det nye layout. Nogle af ændringerne er nemme at gennemføre, så du vil fremover have den faste menu på alle sider, ligesom den fede skrift ændres på alle sider. Men det vil være et meget stort arbejde at lave en indholdsfortegnelse og en ny afsnitsopdeling på alle sider, og det vil være et endnu større arbejde at forskønne alle de gamle billeder.

Opdaterer jeg en side, fx hvis der kommer en ny udgave af et program, vil jeg sandsynligvis lave en indholdsfortegnelse på siden. Og hvis jeg sidder og keder mig en regnvejrsdag, kan jeg måske finde på at hale en af de mere populære af de ældre sider frem og lave en indholdsfortegnelse på den, men ellers er den slags forbeholdt de nye sider.

Kommentarer og forslag velkomne   

En ting er, at jeg ikke er meget for fornyelse for fornyelsens skyld. Men en anden ting er, hvad du som bruger af siderne synes. Har du kommentarer til mine få ændringer, er de hjertelig velkomne, både hvis du er tilfreds, eller hvis du absolut ikke bryder dig om ændringerne. Du er også velkommen til at komme med forslag til flere ændringer eller med forslag til et helt nyt layout. Hvis der er mange nok, der brokker sig over sidens kedelige udseende og kommer med fornuftige forslag, kan det jo være, jeg kan overtales.

Du kan komme med kommentarer og forslag i sidens forum.