Fravalgte tjenester

Ikke alle de afprøvede tjenester slap gennem nåleøjet.

Jeg har afprøvet en lang række online backup-tjenester til disse sider. Også mange flere end dem, du kan finde i sammenligningen og på de andre sider. Nogle dumpede på grund af manglende funktioner, høje priser eller manglende sikkerhed. Også nogle af de ellers mere kendte tjenester dumpede. Ligeså tjenester som tidligere har fået positiv omtale andre steder.

Du får her en forklaring på, hvorfor nogle af de mere kendte tjenester dumpede, dels så du ved, at jeg ikke har overset dem, og dels så du kender deres svagheder, hvis du har besluttet dig for at bruge en af dem trods mine skriverier.

Jeg har dumpet flere tjenester end de nedenstående. De her nævnte tjenester er blot dem, der er størst sandsynlighed for, at du er faldet over andre steder.

BackupBank

BackupBank var den bedste danske backup-løsning i Forbrugerstyrelsens test tilbage i 2009. Desværre er tjenesten ikke fulgt med tiden. Der mangler således moderne funktioner som fx webadgang til filerne, og prisen er fuldstændig vanvittig, når man sammenligner med andre tjenester til private. Mens bl.a. IDrive tilbyder 5 GB plads gratis, så koster 5 GB hos BackupBank Privat mere, end det koster for 150 GB hos IDrive. Og 150 GB hos BackupBank Privat koster næsten 7 gange så meget som hos IDrive - og det vel og mærke for en løsning uden alle de moderne funktioner.

Som prikken over i'et: Det lykkedes mig ikke at få lov at kryptere filerne, da jeg legede med prøveversionen.

TDC

TDC tilbyder online backup, der er rettet mod mindre virksomheder, og som derfor er dyr i forhold til tjenester rettet mod private. Det er dog ikke derfor, jeg har fravalgt TDC's tjeneste i min sammenligning. TDC's tjeneste er temmelig gammeldags, og opererer med tre backup-sæt, der hver optager fuld plads på serveren, hvilket tyder på, at tjenesten ikke benytter block level backup. Alle andre moderne tiltag som dynamisk backup, webadgang, fildeling og synkronisering er også fraværende. Og lige så en gratis prøveversion, så ovenstående er udelukkende ud fra, hvad jeg har kunnet læse mig til på hjemmesiden. Lad være med at lade dig forlede af TDC varemærke, stort set alle andre tjenester er bedre med hensyn til funktioner, TDC's eneste plus er firmaets økonomi.

ZipCloud

På papiret er ZipClouds tjeneste topmoderne med en masse rigtig gode funktioner. Men tjenesten virker meget useriøs. Det er således ikke muligt at få noget at vide om firmaet bag, hvorfor det er umuligt at vurdere risikoen for, om tjenesten også vil være der i næste uge.

Prøveversionen er værdiløs, fordi den kun tilbyder 15 MB - ikke GB! - plads. Og man generes desuden af pop op-meddelelser om køb af yderligere funktioner eller plads. Også når man har tegnet abonnement!

Når man vil lukke prøvekontoen, lokkes man med en lidt lavere pris på et abonnement. Den slags er ikke usædvanligt, men her gentager det sig hele tre gange med bedre og bedre tilbud, hvilket er useriøst. Sidste tilbud er om 1 GB gratis plads i stedet for de 15 MB. Så hvis du har lyst til at afprøve tjenesten, så frameld dig og acceptér det sidste tilbud, så du har lidt mere plads at lege med.

JustCloud

JustCloud og ZipCloud er samme firma, der blot tilbyder lidt forskellige funktioner og priser. Også her får du tre tilbud, når du vil lukke kontoen. Prisen ryger ned på godt 5 kroner om måneden, og ellers tilbud om 1 GB gratis plads i stedet for de 15 MB plads.

Livedrive

Livedrive giver dig masser af plads for en billig pris. Både til backup og til synkronisering. Tjenesten lider dog af nogle mangler, fx er det kun visse filtyper, der understøttes til block level backup. Det betyder, at ved ændring i en stor fil, skal hele filen uploades igen. Kunder klager typisk over manglende support, og der har været enkelte tilfælde, hvor kunder melder om mistede data. Hvis du har brug for masser af plads, og du ikke ser manglerne som et problem, kan Livedrive være noget for dig, men jeg har fravalgt den i sammenligningen, fordi tjenesten ikke er for den almindelige bruger.

bitcasa

bitcasa er en af de nyeste tjenester på markedet, hvilket kan ses af, at de fra starten har integreret backup med synkronisering og fildeling, mens de andre tjenester er begyndt at integrere de manglende dele efterfølgende. Tjenesten bakkes op af nogle af de helt store investorer inden for IT, der skød knap 50 millioner kroner ind i projektet i 2012. Kunderne hos bitcasa kan dog stadig ikke se bort fra risikoen for datatab i forbindelse med økonomiske problemer.

Hertil kommer, at bitcasa har problemer med det tekniske. Tjenesten var i beta-version indtil starten af 2013, men man har endnu ikke fået udryddet alle fejl. Flere kunder har således oplevet problemer med at uploade eller hente data, og nogle har oplevet datatab. Når/hvis bitcasa får styr på det tekniske, og tjenesten er blevet mere sikker mod økonomiske problemer, vil den blive medtaget i min sammenligning, og den vil ganske givet være en af de bedste!

Bullguard Online Backup

Bullguards Online Backup er egentlig et gammeldags backupprogram, der blot har fået tilføjet muligheden for online backup og nogle af de moderne backupfunktioner som fx webadgang og fildeling. Programmet giver dig mulighed for, at du kan placere din backup på CD'er, på et netværksdrev eller som en online backup hos Bullguard.

Som standard krypteres dine filer ikke, når de gemmes - heller ikke når du gemmer dem online. Kryptering er måske ikke så nødvendig til en lokal backup, men det er et ufravigeligt krav til en online backup. Det er ganske vist muligt at slå kryptering til, men jeg har på fornemmelsen, at mange af brugerne ikke vil få det gjort. Og slår man krypteringen til, vil mange af de mere moderne funktioner ikke virke.

Norton Online Backup

Norton har mange års erfaring i sikkerhedsbranchen, og de udbyder også en online backup-tjeneste, omend den ikke er tidssvarende. Du får således ikke dynamisk backup, og valgmulighederne er få - på den dårlige måde. Til gengæld kan Norton Backup bruges på op til fem enheder og tjenesten understøtter både Windows og Mac. Styringen af programmet foregår via en hjemmeside, hvilket også betyder, at du kan styre programmet og tilgå dine backup-filer fra en hvilken som helst computer eller smartphone.

Du køber pakker af 5 GB eller 25 GB for 12 måneder ad gangen. Prisen er højere end for de fleste konkurerende tjenester, du kan fx få 5 GB gratis hos andre, mens det koster 139 kroner hos Norton. 25 GB hos Norton koster 379 kroner, og for den pris kan du få 100 GB eller mere hos andre.

Skulle du have lyst til at købe Norton Online Backup, så bør du absolut starte med prøveversionen. Det lykkedes mig ikke at få programmet til at lave en backup på min testcomputer, hvilket tippede karakteren endegyldigt over til "dumpet".

Læs mere om:

IDrive Dropbox keepit SOS Mozy

Læs om de forskellige begreber inden for online backup.

Oversigt over de forskellige tjenesters funktioner.