Nyeste sider på Ludvigs Hjørne: sammenligning af online backup og af antivirusprogrammer.

Ludvigs Hjørne

Installation

Hvis du ikke har den store erfaring i at downloade og installere programmer, kan du følge denne trin for trin-guide.

Du skal først finde programmet på internettet. Så skal du hente programmet og gemme det på din egen computer. Programmet skal derefter muligvis pakkes ud, og til sidst skal det installeres.

Find det ønskede program på producentens hjemmeside. Du finder oftest programmerne under et menupunkt, der hedder download. Alternativt kan du benytte en tjeneste som download.com, hvor du kan finde tusinder af programmer via en søgefunktion eller et menusystem.

Hent kun programmer fra troværdige hjemmesider - læs eventuelt mere herom under temaet Sikkerhed.

Overførselsvindue

Når du klikker på et link for at starte en download, bliver du spurgt, om du vil åbne filen, eller om du vil gemme den på computeren. Klik på Gem.

Gem-vindue

Du bliver herefter præsenteret for et Gem som-vindue, hvor du skal angive en placering af filen/programmet. For nemhedens skyld bør du vælge at gemme den på skrivebordet. Hvis skrivebordet ikke allerede er valgt, kan du vælge det ved at klikke på skrivebordsikonen til venstre i gem-vinduet. Afslut ved at klikke på Gem.

Billede af overførsel

Programmet hentes nu. Et nyt vindue viser dig, hvor meget af filen der er hentet. Når overførslen er færdig, lukkes boksen normalt automatisk, og ellers skal du blot klikke på Annuller eller lukkekrydset, når overførslen er færdig.

Du har nu fået en ny fil på skrivebordet, luk eventuelt alle åbne programmer og vinduer, så du kan se filen.

Efter installationen kan du slette filen, eller du kan flytte den til en mappe, hvor du opbevarer programmer fra internettet. Fordelen ved at gemme den er, at du ikke skal hente den igen, hvis du senere skal geninstallere programmet.

Sammenpakkede filer

Alle programmer, du henter på internettet, er normalt pakket sammen, så de fylder mindre og er hurtigere at hente. Men der er desværre ikke er nogen standard for, hvordan programmer pakkes ud og installeres.

Nogle programmer er pakket ned i en selvudpakkende exe-fil, mens andre kræver, at du har installeret et udpakkeprogram som for eksempel det gratis program Filzip. Nogle indeholder et installationsprogram, der klarer det hele automatisk, mens atter andre kræver, at du selv placerer programmet i den ønskede mappe og selv laver genveje på skrivebordet eller under startknappen.

Når du dobbeltklikker på den nye fil, er der flere muligheder. Hvis det er en selvudpakkende fil, startes installationsprogrammet. Læs videre under afsnittet Installationen

Zip-fil i Windows XP

Hvis det er et pakket zip-fil, vil den i Windows XP se ud som ikonen til venstre. Når du dobbeltklikker på den, vises indholdet som i en almindelig mappe. I nogle tilfælde skal filen dog pakkes ud, før du kan installere. I så fald skal du højreklikke på ikonen, vælg Udpak alle, og følg vejledningen. Herefter kan du starte installationen ved at finde og dobbeltklikke på en fil, der hedder Setup eller Install. Læs videre under afsnittet Installationen.

Nogle gange leveres programmerne i et pakkeformat, der kræver, at du har installeret et særskilt udpakkeprogram. Udpakkeprogrammet startes normalt, når du dobbeltklikker på den downloadede fil. Har du installeret et udpakkeprogram, risikerer du, at det går ind og "overtager" zip-filer, så de åbnes i udpakkeprogrammet i stedet for af Windows.

Meddelelse om at filen ikke kan åbnes

Hvis det er en pakket fil, og du ikke har installeret et udpakkeprogram, får du en besked om, at Windows ikke kan åbne filen. Du skal så klikke på Annuller og installere et udpakkeprogram. For eksempel Filzip som kan hentes på http://www.filzip.com. Programmet leveres i en selvudpakkende fil, så du kan installere Filzip ved at følge vejledningen under afsnittet Installationen.

Installationen

Hvis programmet leveres med et installationsprogram, er det nærmest en leg at installere. Der findes flere forskellige installationsprogrammer, men fælles for dem alle er, at du stort set blot skal klikke på Next- eller Næste-knappen, indtil programmet er installeret.

Installationsprogrammet vil typisk foreslå en mappe, hvor programmet skal installeres. Den kan du roligt acceptere, klik på Next/Næste. Herefter vil du som regel få mulighed for at vælge en programgruppe under startknappen, hvor genveje til programmet oprettes.

Her kan det i nogle tilfælde betale sig at ændre navnet. Nogle producenter har nemlig den dårlige vane, at de gemmer programmet i en mappe med firmanavnet i stedet for programnavnet. Efter en eventuel rettelse af mappenavnet, klik på Next/Næste.

Du vil også ofte skulle acceptere licensbetingelserne. Det gør du ved at klikke på Yes/Ja/OK, eller sætte mærke ud for en tekst i stil med I accept..., og derefter klikke på Next/Næste.

Programmet installeres nu, og du kan som regel se, hvor langt processen er kommet ved hjælp af bjælker eller søjler. Når installationen er færdig, kan du starte programmet via startknappen - nogle installationsprogrammer placerer også en genvejsikon på skrivebordet. Og nogle af dem spørger dig endda, hvor du vil have placeret genveje.

Manuel installation

Hvis programmet ikke leveres med et installationsprogram, skal du manuelt udpakke det i en mappe med dit udpakkeprogram.

Højrekliksmenuen med opret genvej

Efter udpakningen kan du lave en genvej til programmet som du kan placere på skrivebordet eller under startknappen. Find programfilen, og højreklik på den. Vælg Opret genvej. En genvej til programmet oprettes i samme mappe. Du kan herefter flytte genvejen til skrivebordet eller en anden placering. Alternativt kan du trække ikonen ud på skrivebordet med højre museknap. Så åbnes en menu, hvorfra du skal vælge Opret genveje her.

Selvom et program leveres med et installationsprogram, kan du risikere, at det kun pakker programmet ud og for eksempel ikke opretter en genvej til programmet. I så fald skal du finde den mappe som programmet er blevet installeret i og så oprette en genvej som beskrevet ovenfor.

Du får normalt oplyst placeringen af programmet under installationen, men hvis du ikke har skrevet den ned, kan du typisk finde programmet ved at åbne Denne computer, åbn Lokal disk (C:), og åbn så mappen Programmer. Programmet vil oftest ligge i en mappe med samme navn som programmet. I enkelte tilfælde ligger programmappen ikke i Programmer, men i mappen Program Files. Bruger du Windows XP, risikerer du undervejs at få en advarsel om, at en mappe indeholder skjulte filer, i så fald skal du klikke på Vis denne mappes indhold.