Nyeste sider på Ludvigs Hjørne: sammenligning af online backup og af antivirusprogrammer.

Ludvigs Hjørne

Kan jeg bruge Linux?

Linux kan bruges til langt det meste af det, som Windows kan bruges til. Det gælder fx internet, tekstbehandling, billedredigering og musik.

Sidens indhold:   

Du kan bruge Linux til ...   

internet
Internet
Du kan besøge hjemmesider, lave hjemmesider, sende mails, benytte messenger-tjenester, telefonere over nettet, lytte til netradio og hvad du nu ellers har lyst til at foretage dig på internettet.
kontor
Kontor
Du kan skrive breve, oprette avancerede dokumenter, bruge regneark, tegne, lave præsentationer og arbejde med databaser i det medfølgende office-program Openoffice.org, der tilmed er helt gratis. OpenOffice er yderst kompatibelt med Microsofts office-pakke, så du fx kan arbejde med Word- og Excel-filer, ligesom du også kan gemme i Microsofts formater.
billeder
Billeder
Du kan arbejde med billeder i det avancerede billedbehandlingsprogram GIMP, der er en raster-editor, ligesom fx Adobe Photoshop og Paintshop Pro. Der findes selvfølgelig også mere simple billed­behand­lings­pro­gram­mer, hvis du blot skal vende og dreje billeder eller beskære dem.
Du kan naturligvis også bruge Linux som fotoalbum til at fremvise dine billeder på forskellig vis.
musik
Musik
Du kan optage og redigere musik, fx med programmet Audacity. Du kan selvfølgelig også afspille musik i Linux, og som med Windows kan du slutte computeren til musikanlægget, så du får en avanceret musikafspiller med en god lydkvalitet.
film og videoklip
Film og videoklip
Du kan uden problemer afspille film og videoklip i Linux, og du slipper endda for at bekymre dig om at have de nødvendige codecs installeret i modsætning til i Windows. Det er muligt at redigere film i Linux, men desværre er redigeringsprogrammerne endnu ikke helt på højde med dem til Windows.
multimediacenter
Multimediacenter
Du kan bruge Linux som multimediacenter. Du kan dermed få fremvist dine billeder, lytte til din musik samt se film eller videoklip på computerskærmen, eller du kan vælge at køre det hele ind over dit tv og/eller musikanlæg i stuen og så styre det hele via et program som Myth.
spil
Spil
Der findes en masse små og sjove spil til Linux, såsom kabaler og diverse puslerier. Og også enkelte større spil.

Du kan ikke bruge Linux til ...   

avancerede spil
Avancerede spil
De avancerede spil og mange børnespil laves typisk kun til Windows og i nogle tilfælde også til Mac. Men kun yderst sjældent til Linux. Har du hang til avancerede spil, kan du bruge en decideret spillemaskine som Xbox 360, PlayStation eller Wii. Eller Windows. Bemærk, at du sagtens kan have både Windows og Linux på den samme computer, se guiden Ubuntu ved siden af Windows.
"beskyttet" multimedia
Beskyttet multimedia
Musik og film med Microsofts DRM eller lignende tiltag til at forhindre kopiering af filer kan ikke umiddelbart afspilles i Linux. Jeg har skrevet "beskyttet" med anførselstegn, for som regel er der blot tale om en begrænsning for lovlydige borgere, mens andre uden større problemer kan kopiere filerne. De beskyttede filer kan ikke afspilles i Linux, men hvis man har rettighederne til dem, kan de kopieres i Windows, så de efterfølgende kan afspilles i Linux. I nogle tilfælde må man gerne kopiere filerne, i andre må man ikke. Det fremgår normalt af den aftale, man indgår, når man henter eller køber filerne.
Du kan godt afspille dvd-film i Linux. Det er typisk musik og film købt og hentet på nettet, der er beskyttet med DRM og lignende tiltag, og som derfor ikke kan eller må spilles i Linux.
Det er muligt at fjerne DRM-beskyttelse med Windowsprogrammet Soundtaxi. Det er et købeprogram, der dog kan afprøves gratis. Vær opmærksom på, at det kan være i strid med ophavsretsloven at fjerne DRM-beskyttelse.

Alle grafikillustrationer i forbindelse med brødteksten på denne side:
Ophavsret: Everaldo Coelho, licens: LGPL. Enkelte illustrationer er en viderebearbejdelse, se i sidens kildekode.

Indeks over Linux-sider