Nyeste sider på Ludvigs Hjørne: sammenligning af online backup og af antivirusprogrammer.
Nyeste sider: sammenligning af online backup og af antivirusprogrammer.
Cd'en med Ubuntu er en såkaldt live-cd. Det betyder, at du kan boote på cd'en (starte computeren op fra cd'en) og få et fuldt funktionsdygtigt system. Vel og mærke uden det eksisterende styresystem på computeren eller indholdet på harddisken berøres.
En live-cd kan være praktisk til mange ting, fx:
Der er forskelle på live-cd'en og en installeret Ubuntu. Det skyldes ikke mindst, at live-cd'en ikke bruger harddisken. Jeg nævner her nogle af forskellene:
Det skal dog bemærkes, at det er muligt at lave en tilrettet udgave af live-cd'en, så det fx er muligt at benytte andre drivere og dermed få adgang til avancerede grafiske effekter. Og det er også muligt at gemme ændringer, idet man kan gemme dem på en USB-nøgle. Begge dele er dog noget nørdede, og normalt ikke noget almindelige brugere har behov for.
Åbn cd/dvd-drevet, læg Ubuntu-cd'en i og luk drevet. Genstart computeren.
Nogle computere er sat op til kun at starte på harddisken. Er det tilfældet med din computer, vil du ikke få startet Ubuntu men det sædvanlige styresystem. Tjek i så fald, om der under opstarten - før dit sædvanlige styresystem indlæses - står noget om en bootmenu og en genvejstast til at starte denne. Genvejstasten er ofte F12.
Har du ikke mulighed for at få åbnet en bootmenu, skal du ind i computerens BIOS for at ændre boot-rækkefølge, så der startes på cd'en. Jeg kan desværre ikke være mere behjælpelig med fremgangsmåden, da det er forskelligt fra computer til computer. De mest brugte genvejstaster til at komme ind i BIOS er F2 og Delete.
Når Ubuntu starter op, bliver du bedt om at vælge sprog. Brug piletasterne til at vælge Dansk - eller hvad du nu foretrækker.
En menu giver dig nu en række muligheder, vælg Prøv Ubuntu uden at påvirke din computer og tryk på Enter.
Til venstre på skrivebordet finder du mappen Examples. Den indeholder nogle eksempel-filer, der åbnes med forskellige programmer, så du kan se programmerne i aktion. Og nedenunder finder du en genvej til at starte installationen af Ubuntu.
Uret til højre og de to knapper med angivelse af cpu- og ram-forbrug er ikke noget, der følger med på cd'en. Det er screenlets, jeg har installeret for at vise, at det er muligt at installere programmer, selvom man bruger live-cd'en.
Live-cd'en til Ubuntu 9.04 er kun delvis oversat til dansk. Hvis du opdaterer Ubuntu og programmerne på cd'en, får du hentet og installeret flere oversættelser, men opdateringerne kan fylde op til flere hundrede MB, og det er jo lidt voldsomt, eftersom det hele alligevel slettes, når computeren slukkes. Hvis de manglende oversættelser generer dig, så brug Synaptic til at installere pakkerne language-pack-da, language-support-da og language-pack-gnome-da, så skal der ikke hentes så meget.
Du kan nu klikke dig rundt, som du lyster, for at afprøve de forskellige programmer og muligheder.
Vil du installere Ubuntu, dobbeltklikker du blot på genvejen Installér på skrivebordet. Tjek guiderne til installation af Ubuntu.
Når du bruger live-cd'en, ændres der ikke noget på din harddisk. Men du har mulighed for at åbne og kopiere filer fra harddisken (læse), hvis du fx skal bruge en fil fra den. Og du har også mulighed for at gemme filer på harddisken (skrive). Sidstnævnte kan være praktisk, hvis du fx skal gemme noget fra din live-session, for ellers slettes det jo automatisk, når du slukker computeren.
Du kan få adgang til data på harddisken ved at tilslutte et drev. Afhængig af rettighederne på harddisken kan du muligvis ikke få lov til at læse fra den, eller du kan måske ikke få lov at skrive til den.
Hvis harddisken indeholder en standard-opsætning af Windows, kan du både læse og skrive. Hvis den indeholder en standardopsætning af Linux, kan du læse men ikke skrive. Guiden Sådan får du adgang til beskyttede steder fortæller dig, hvordan du får skriverettigheder. Dog behøver du ikke indtaste adgangskode, som beskrevet i guiden.