Nyeste sider på Ludvigs Hjørne: sammenligning af online backup og af antivirusprogrammer.

Ludvigs Hjørne

Ubuntu alene på computeren

I denne guide gennemgår jeg installationen af Ubuntu på en computer, hvor der ikke skal være andre styresystemer. Du kan se nogle af billederne i en stor udgave ved at klikke på dem.

Sidens indhold:   

Installations-cd   

Inden du installerer Ubuntu, skal du naturligvis have fat i en installations-cd. Hvis du ikke allerede har sådan en, så tjek guiden Installations-cd.

Start fra prøveversionen af Ubuntu   

Jeg vil anbefale, at du installerer efter at have startet prøveversionen af Ubuntu, tjek guiden Prøv Ubuntu uden at installere. Det har den fordel, at du dels kan tjekke, om din hardware kan bruges sammen med Ubuntu, og så kan du sidde og lægge kabale eller surfe på internettet, mens Ubuntu installeres.

Mens det med Windows kan være en skidt ide at være på nettet, mens der installeres, så er det med Ubuntu en fordel at være på nettet under installationen. Dermed kan Ubuntu hente sprogfiler, drivere og andet, der måske ikke følger med på installations-cd'en.

Dobbeltklik på ikonen Installér

Når du har fået startet prøveversionen af Ubuntu, skal du dobbeltklikke på ikonen Installér på skrivebordet for at starte installationsprogrammet.

Vælg sprog   

Vælg det ønskede sprog

Klik på billedet for at se det i fuld størrelse.

Vælg det ønskede sprog i oversigten, fx Dansk. Dansk er sikkert allerede valgt, hvis du valgte sprog, da du startede installations-cd'en. Klik på knappen Fremad for at fortsætte.

Vælg lokalitet   

Vælg lokalitet

Klik på billedet for at se det i fuld størrelse.

Du skal nu vælge lokalitet, hvilket har betydning for computerens ur. Der er sikkert allerede valgt Europe og Copenhagen i de to rullemenuer, så hvis du befinder dig i Danmark, skal du blot klikke på knappen Fremad for at fortsætte. Vil du skifte til en anden lokalitet, kan det gøres enten ved hjælp af rullemenuerne eller ved at klikke på kortet.

Vælg tastatur   

Vælg tastatur

Klik på billedet for at se det i fuld størrelse.

Du skal nu angive sproget på dit tastatur og typen af tastatur. Også her vil det rigtige valg sandsynligvis være forudvalgt. Hvis du vil ændre valget, skal du sætte mærke ud for Vælg din egen og så vælge sproget i den venstre oversigt og tastaturtypen i den højre oversigt. Du kan evt. tjekke, om specielle bogstaver virker korrekt i skrivefeltet. Klik på knappen Fremad for at fortsætte.

Vælg harddisk   

Nu skal du vælge, hvor Ubuntu skal installeres.

Vælg harddisk

Klik på billedet for at se det i fuld størrelse.

Hvis du kun har én harddisk i computeren, og du vil lade Ubuntu bruge hele harddisken, skal du blot markere Brug hele disken, klikke på knappen Fremad for at fortsætte, og så hoppe ned til afsnittet Angiv navn og adgangskode. Bemærk, at dette vil slette alt, hvad du har liggende på harddisken.

Vælg harddisk

Hvis du vil lade Ubuntu bruge hele harddisken, men du har flere harddiske i computeren, vil du kunne vælge mellem dem i en rullemenu. Du vil kunne se enkelte informationer om harddiskene, fx størrelse og i nogle tilfælde fabrikat, hvilket måske kan hjælpe dig med at vælge den rigtige harddisk. Hvis du vælger en harddisk, der indeholder Windows, vil du få vist en advarsel om, at Windows med dette valg vil blive slettet. Bemærk, at det ikke kun er Windows, der vil blive slettet, men alt hvad du har liggende på harddisken.

Hvis du er i tvivl, hvilken harddisk du skal vælge, så stop installationen ved at klikke på knappen Afslut. Du kan så prøve at åbne harddiskene i prøveversionen af Ubuntu (Steder/Places => Maskine/Computer), måske det kan hjælpe dig med at identificere den rette harddisk.

Vælg eller opret partition

Hvis den ønskede harddisk er opdelt i flere partitioner, og du vil installere på en enkelt af partitionerne, skal du sætte mærke ud for Angiv partitioner manuelt (avanceret). Følg guiden Flere partitioner, og vend derefter tilbage til denne guide.

Angiv navn og adgangskode   

Angiv navn, adgangskode m.m.

Klik på billedet for at se det i fuld størrelse.

Skriv dit navn i det første felt, og dit log-in-navn i det efterfølgende felt. Du skal angive en adgangskode, som skal gentages i det efterfølgende felt for at undgå fejlindtastning. Vær opmærksom på, at du vælger en sikker adgangskode. I feltet under Hvad er navnet på denne computer, angives et netværksnavn på computeren. Du kan evt. vælge et mere sigende navn end standardvalget.

Som standard skal du indtaste brugernavn og adgangskode for at logge ind, når computeren startes. Sætter du mærke ud for Log ind automatisk logges du automatisk ind, når computeren startes. Du har mulighed for at ændre denne indstilling efter installationen, tjek guiden Undgå log-in-skærm.

Klik på knappen Fremad for at fortsætte.

Importér fra eksisterende styresystem   

Importér fra eksisterende konto

Klik på billedet for at se det i fuld størrelse.

Du får mulighed for at importere dine dokumenter og enkelte indstillinger fra Windows, og har du andre styresystemer på harddisken, får du muligvis også mulighed for at importere data fra dem. Hvis du vil importere, skal du sætte flueben ud for den/de ønskede konti. Du kan evt. klikke på trekanten ud for kontoens navn for at få flere valgmuligheder for, hvad du vil importere. Hvis du ikke vil importere noget, skal du blot klikke på knappen Fremad for at fortsætte.

Bemærk, at du ikke kan importere fra det drev, du installerer på. Hvis fx din installation overskriver Windows, kan du ikke importere data fra Windows.

Ubuntu er nu klar til at blive installeret   

Oversigt over dine valg

Klik på billedet for at se det i fuld størrelse.

Du vil nu blive præsenteret for en oversigt over dine valg op til nu. Er der noget, du vil ændre, kan du enten vælge at bruge knappen Tilbage, eller du kan vælge at afslutte ved at klikke på knappen Afslut og så starte helt forfra. Er du tilfreds med dine valg, så klik på knappen Installer for at fortsætte.

Ubuntu installeres

Ubuntu installeres

Ubuntu installeres nu. Du kan evt. vælge at fordrive ventetiden med et lille spil, klik på menupunktet Programmer/Programs i det øverste panel => Spil/Games, og vælg et passende spil.

Indeks over Linux-sider